Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen R.F. (man 79) är sedan många år täppt i näsan:

Kan endast sova sittande och kan ej snyta mig. Endast vid vistelse utomhus vid temperaturer omkring 0 och därunder rinner näsan och jag kan snyta mig. Undersökning hos nässpecialister visar inga fel (=inga polyper). Har blivit rekommenderad Nasonex och nässköljning , vilket hjälper föga. Dock har Atrovent Nasal (21 mikrog/dos) lindrat något. Skall man spraya i båda näsöppningarna även om den ena kanalen ej skulle vara täppt? Det är ytterst frustrerande att ej kunna andas genom båda näsborrarna även om den ena skulle vara öppen. Kan vistelse i varmare trakter hjälpa? Har hört att denna s.k gubbsnuva ej går att bota.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är sant att ”gubbsnuva” (som även drabbar kvinnor) är svår att bota. Huvudsymtomet är rinnande vattnig snuva och nästäppa är inte typisk. Rinnsnuvan kan motas med Atrovent nasal men någon effekt på nästäppa har inte denna medicin. Om Du är täppt leder det närmast tanken till en kronisk inflammation. En sådan leder bara i svåra fall till uppenbara polyper. Jag tycker du ska göra ett nytt försök med åtminstone ett par månader med Nasonex, kanske i kombination med tablett Singulair eller ev Aerius . Dessa tabletter har också viss effekt på täppa. Man ska behandla bägge näshalvorna även om den ena skulle vara mera öppen för tillfället.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: