Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen R.F. (man 79) är sedan många år täppt i näsan:

Kan endast sova sittande och kan ej snyta mig. Endast vid vistelse utomhus vid temperaturer omkring 0 och därunder rinner näsan och jag kan snyta mig. Undersökning hos nässpecialister visar inga fel (=inga polyper). Har blivit rekommenderad Nasonex och nässköljning , vilket hjälper föga. Dock har Atrovent Nasal (21 mikrog/dos) lindrat något. Skall man spraya i båda näsöppningarna även om den ena kanalen ej skulle vara täppt? Det är ytterst frustrerande att ej kunna andas genom båda näsborrarna även om den ena skulle vara öppen. Kan vistelse i varmare trakter hjälpa? Har hört att denna s.k gubbsnuva ej går att bota.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är sant att ”gubbsnuva” (som även drabbar kvinnor) är svår att bota. Huvudsymtomet är rinnande vattnig snuva och nästäppa är inte typisk. Rinnsnuvan kan motas med Atrovent nasal men någon effekt på nästäppa har inte denna medicin. Om Du är täppt leder det närmast tanken till en kronisk inflammation. En sådan leder bara i svåra fall till uppenbara polyper. Jag tycker du ska göra ett nytt försök med åtminstone ett par månader med Nasonex, kanske i kombination med tablett Singulair eller ev Aerius . Dessa tabletter har också viss effekt på täppa. Man ska behandla bägge näshalvorna även om den ena skulle vara mera öppen för tillfället.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: