Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen R.F. (man 79) är sedan många år täppt i näsan:

Kan endast sova sittande och kan ej snyta mig. Endast vid vistelse utomhus vid temperaturer omkring 0 och därunder rinner näsan och jag kan snyta mig. Undersökning hos nässpecialister visar inga fel (=inga polyper). Har blivit rekommenderad Nasonex och nässköljning , vilket hjälper föga. Dock har Atrovent Nasal (21 mikrog/dos) lindrat något. Skall man spraya i båda näsöppningarna även om den ena kanalen ej skulle vara täppt? Det är ytterst frustrerande att ej kunna andas genom båda näsborrarna även om den ena skulle vara öppen. Kan vistelse i varmare trakter hjälpa? Har hört att denna s.k gubbsnuva ej går att bota.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är sant att ”gubbsnuva” (som även drabbar kvinnor) är svår att bota. Huvudsymtomet är rinnande vattnig snuva och nästäppa är inte typisk. Rinnsnuvan kan motas med Atrovent nasal men någon effekt på nästäppa har inte denna medicin. Om Du är täppt leder det närmast tanken till en kronisk inflammation. En sådan leder bara i svåra fall till uppenbara polyper. Jag tycker du ska göra ett nytt försök med åtminstone ett par månader med Nasonex, kanske i kombination med tablett Singulair eller ev Aerius . Dessa tabletter har också viss effekt på täppa. Man ska behandla bägge näshalvorna även om den ena skulle vara mera öppen för tillfället.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: