Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “Orolig” (man 33) har haft problem med hosta i ca fyra år:

Jag får även snyta mig ofta; slemmet är genomskinligt med gröngula klumpar i. Detta gäller både från näsan och det jag hostar upp. Känner mig konstant lite småförkyld. Har haft en känsla av att det kittlar i svalget, och det har ändrat sig lite senaste tiden till en tryckande känsla, som om man får svälja svalget till rätta igen.

Gör lite ont i svalget när jag ligger i sängen och läser, då hakan pekar neråt. Hostan förvärras av rörelse om jag vrider på mig eller tittar upp. Kan oftast inte ligga på sidan eller mage då detta irriterar luftrören men även gör ont. När jag ligger på rygg lugnar dock hostan ner sig efter ett kort tag, och jag kan sova natten igenom, men vaknar även på rygg. Detta gör att man känner sig lite stel. Har ont i bröstkorgen och det skaver, som om jag står med armarna och grejar med något. Samma vid pendlingsrörelse vid gång eller skidåkning. En molande uttröttande känsla.

Jag känner mig lite svag och kraftlös, blir darrig efteråt av måttlig kraftansträngning. När jag äter bildas det väldigt mycket slem både i halsen och näsan. Likadant om jag kommer ut i kyla: då rinner näsan och hostan tilltar. Har gjort lungröntgen 2002 och 2004, utan anmärkning. Gastroskopi utförd: något irriterad i strupen och tendens till att magmunnen inte sluter helt tätt. Åt Zantac en månnad, ingen förändring. Har blivit ordinerad motion, men det känns som sagt inte bättre efter ett pass. Ligga stilla på rygg känns mest avslappnat och behagligt med tanke på hostan. Har bytt jobb. Har tidigare jobbat med lösningsmedel, lut, kem.produkter etc inom industrisanering; senare mycket med fibrösa material, bl.a stenull, keramiska fibrer innehållande aluminiumsilikat och asbest. Har aldrig rökt, men jag snusar.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är vanligt att en inflammation i luftvägen ger symtom både från näsan och nedre luftvägen som i ditt fall. Du har slembildning både från näsan och bronkerna och upphostningar från en icke-rökare i din ålder är inte normalt.

Den absolut vanligaste orsaken till dina symtom är astma och rinit. Sura uppstötningar pga en läckande övre magmun kan förvärra symtomen från luftvägen men knappast från näsan. En belastning av luftvägens försvar genom inhalation av kemiska produkter och damm kan bidra till symtomen.

Du har nu tecken på kronisk inflammation i luftvägen och den bör behandlas en längre tid. Jag tycker att Du först ska göra ett lungfunktionstest och be läkaren att också undersöka näsan. Du kan också göra ett enkelt lungfunktionstest själv med en PEF mätare och mäta själv när du har symtom och jämföra med värdena du har när du mår bra. Det ger ett mått på variationen av lungfunktionen. Sen kan du göra ett försök att behandla både näsan och bronkerna med lokala steroider, minst en månad. Det bör leda till en förbättring. Har du tecken på astma eller känsliga luftrör ska du försöka få ett jobb – eller andra ditt jobb – så att du inte belastar luftvägen. Det finns andningsskydd och friskluftsmasker om man inte kan byta arbetsuppgifter.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: