Signaturen Neta (kvinna 49) har diagnosen ulcerös colit sedan två år:

Signaturen Neta (kvinna 49) har diagnosen ulcerös colit sedan två år:

Signaturen Neta (kvinna 49) har diagnosen ulcerös colit sedan två år:

Jag röker inte och dricker inte heller! Blev inlagd första gången förra sommaren då 2 v efter en hel del medicinering höll det sig lugnt fram till slutet av februari i år startar med att jag börjar blöda. Dock inte några direkta diareer men toabesöken uppgick till ca 10-15 per dag och alltid med blod och slem blev inlagd igen ca 2v nu oxå fick pånytt kortison direkt i blodet under ca 10 dagar och 2ggr per dag samt azatioprin 250mg, colazid 750 mg 9tab dag, precoza 6st/d lanzo, atenolol, cozaar, norvask - det sistnämnda fick sättas in exra pga kortisonpåverkan, fick oxå insatt nåt mot clostridium som de upptäckte. Glömde berätta att jag fick remicarde oxå fast det vågar de inte ge något mer för jag fick konstiga febertoppar i ca 2 mån och de kom framförallt vid ansträngning och låg då runt 38-38,5 var ganska jobbigt dessa har nu upphört. Har nu hunnit med ytterliggare en inläggning och ca 2v nu oxå samma procedur igen,kan nämna att jag fick Asacol rektalt 1 gång per dag samt predklysma. kom hem från sjukhuset och nu har allt startat om igen! Jobbar med mycket svårt sjuka, som kräver 100% uppmärksamhet.... Jag känner att jag inte alls orkar i den utstäckning jag gjort tidigare, fast alla runt omkring säger alltid att situationen Nu pratar de dessutom om ev operation. Men, jag vill INTE ha nån jäkla påse på magen! Finns det verkligen inte nått annat att tillgå hörde om nån slags rening av blodet i nån apparat? ..... Min doktor är livrädd att sjukskriva annat än i 2v perioder. Jag blir väldigt stressad av detta! ......Jag vill inget hellre än att jobba men herregud jag är fulltankad med mediciner och har inte alls den kraften och skärpan som behövs......
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Bästa Neta. Det var ett LÅNGT brev och MÅNGA frågor. Din sjukdom är inflammatorisk och det gör att du egentligen mår allra bäst av en liten dos kortison (som ju är ett antiinflammatoriskt medel med bred verkningsmekanism). Tyvärr ger ju detta en rad biverkningar och det gör att man måste komplettera så mycket som möjligt med andra typer av mediciner som även de kan dämpa inflammationen.

VÄRKMEDICIN för dina ledbesvär ger tyvärr motsatt effekt och detta gör att just dessa typer av mediciner inte kan fungera för dig.
Stress är en negativ faktor för alla patienter med inflammatoriska sjukdomar och det betyder att man måste se över din arbetssituation för att klargöra VAD du skall kunna arbeta med, HUR mycket du kan arbeta och vad du gör när du får ett försämringstillstånd.
AKUT sjukskrivning löser inga problem.
Tala med Försäkringskassan (FK) och be din handläggare ta upp ärendet med deras Försäkringsläkare. Detta måste kunna lösas på ett bättre sätt och det finns heller ABSOLUT ingen bonuspenning för läkare som inte vill sjukskriva.
En operation är ALLTID ett svårt alternativ för alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, och alla vill ju skjuta detta framför sig så länge som möjligt. För att detta skall vara möjligt måste du hitta en BÄTTRE balans mellan din sjukdom och dess behandlingar, dina övriga sjukdomar och besvär samt ditt sociala liv och ditt arbete.
Jag tycker att ett inledande samtal med FK kunde vara en BRA start att få läger under kontroll. Du kan sedan ta bit för bit så skall du se att det löser sig för dig.
Ge inte upp utan börja ta tag i ditt problem med en gång

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress