Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Lillan misstänker ansträngningsastma hos sin dotter:

Hon får andnöd om hon springer ett varv i elljusspåret. Men att jobba som brevbärare och gå i trappor går bra. Hon har inte haft besvär med luftrören annars. Hon vill inte gärna gå till läkare, finns det någon enkel medicin jag kan tipsa henne om ifall hon skulle gå dit? Är det viktigt att söka hjälp?

Skrivet av Olle Zetterström...
Om det är en oväntat (onormalt) stor eller ökad andnöd hon får är det viktigt att ta reda på vad det är. Den vanligaste orsaken är ansträngningsastma. Det kan lätt testas genom att mäta ett enkelt utandningsprov (PEF) före och efter löpningen i elljusspåret. En enkel medicin med god effekt är vanliga enkla astmasprayer som kan tas förebyggande men också när hon fått sin andnöd. Hjälper den direkt är diagnosen praktiskt taget säker.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: