Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Lillan misstänker ansträngningsastma hos sin dotter:

Hon får andnöd om hon springer ett varv i elljusspåret. Men att jobba som brevbärare och gå i trappor går bra. Hon har inte haft besvär med luftrören annars. Hon vill inte gärna gå till läkare, finns det någon enkel medicin jag kan tipsa henne om ifall hon skulle gå dit? Är det viktigt att söka hjälp?

Skrivet av Olle Zetterström...
Om det är en oväntat (onormalt) stor eller ökad andnöd hon får är det viktigt att ta reda på vad det är. Den vanligaste orsaken är ansträngningsastma. Det kan lätt testas genom att mäta ett enkelt utandningsprov (PEF) före och efter löpningen i elljusspåret. En enkel medicin med god effekt är vanliga enkla astmasprayer som kan tas förebyggande men också när hon fått sin andnöd. Hjälper den direkt är diagnosen praktiskt taget säker.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: