Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Lillan misstänker ansträngningsastma hos sin dotter:

Hon får andnöd om hon springer ett varv i elljusspåret. Men att jobba som brevbärare och gå i trappor går bra. Hon har inte haft besvär med luftrören annars. Hon vill inte gärna gå till läkare, finns det någon enkel medicin jag kan tipsa henne om ifall hon skulle gå dit? Är det viktigt att söka hjälp?

Skrivet av Olle Zetterström...
Om det är en oväntat (onormalt) stor eller ökad andnöd hon får är det viktigt att ta reda på vad det är. Den vanligaste orsaken är ansträngningsastma. Det kan lätt testas genom att mäta ett enkelt utandningsprov (PEF) före och efter löpningen i elljusspåret. En enkel medicin med god effekt är vanliga enkla astmasprayer som kan tas förebyggande men också när hon fått sin andnöd. Hjälper den direkt är diagnosen praktiskt taget säker.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: