Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Kvinna (71) berättar att hon har fått besvär med luftvägarna sedan några månader:

Först hade jag en torr besvärlig hosta och min läkare ordinerade mig hostmedicin (flytande sirap). Hostan gick inte över så jag uppsökte min läkare en gång till och fick en annan hostmedicin. Efter en tredje undersökning fick jag antibiotika kombinerad med kortison. Just nu jag har inte problem med hosta, men när jag äter har jag en känsla att maten inte går ordentligt genom matstrupen. Läkaren förklarade att sådan långvarig hosta påverkar muskler och det tar tid för dem att återfå rätt funktion. Jag har fortfarande samma symtom; jag är förkyld (bara lite hosta, täpp i näsan) och sökte läkare en gång till och då ställde han diagnosen astma. Jag har fått inhalator men känner efter en månad ingen förbättring.

Hjärta och lungor röntgades och allt är OK. Jag är icke rökare. För tre år sedan hade jag en hjärtinfarkt och äter följande mediciner: Seloken ZOC; Lipitor; Cozaar; Trombyl och Plendil. Distriktsköterskan undersökte min lungkapacitet och den var lite nedsatt. Jag undrar: är det rätt ställd diagnos eller finns möjlighet att jag har någon allergi? Är det en ärftlig sjukdom? Jag vet ingen i min släkt som har astma. Är det samma behandling för allergi och astma?

Skrivet av Olle Zetterström...
Allergi är ovanligt vid Din ålder men astma kan man få även utan allergi. Dina symtom tyder på astma; det tycker jag att Din läkare har rätt i. Ett stöd för diagnosen är också att din lungröntgenbild var normal. Din medicin som heter Seloken kan ibland förvärra astmasymtomen och jag undrar om inte den kan sättas ut eller bytas mot någon annan. Jag tycker du ska fortsätta med din inhalationskortison (var noga med att inhalera den på rätt sätt !) och även kombinera den med lokal kortison för behandling av nässymtomen, t.ex Nasonex.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: