Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “57-åring med hosta som aldrig har rökt” skriver:

Jag har sedan en längre tid haft hosta, speciellt på morgonen, men kan även få hosta på andra tidpunkter av dagen. Ibland känns det som en slemklump i halsen men oftast kommer det inte upp något när jag hostar eller harklar mig. Hostan i sig är inte besvärande men man undrar ju vad det är och om det är något som jag ska söka vidare för. Jag hostar aldrig länge i följd utan det blir kanske 2-3 korta hostningar. Ibland kan jag också vara lite snuvig men inte så att jag behöver snyta mig. Jag har gjort allergitest för luftvägsburen allergi och den var negativ. Jag är målare och har jobbat som det i över 36 år men har aldrig använt "giftiga färger". Utifrån tidigare svar från dig till andra funderar jag på om det kan vara Astma, men ska man inte då ha problem med andningen också? Ingen i min släkt har astma.

Skrivet av Olle Zetterström...
Man kan ha en allergisk astmaliknande inflammation i luftrören utan att det behöver bli särskilt mycket andnöd (s.k eosinofil bronkit). I alla fall bör man göra en undersökning av lungfunktionen med spirometri. Det verkar ju vara något i hela luftvägen, eftersom det också är besvär från näsan. Jag tycker att du ska pröva en astmamedicin i form av inhalerat kortison för att se om det har effekt på hostan. Om det inte fungerar, måste man gå vidare med en undersökning av lungorna med röntgen och eventuellt bronkoskopi.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: