Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “57-åring med hosta som aldrig har rökt” skriver:

Jag har sedan en längre tid haft hosta, speciellt på morgonen, men kan även få hosta på andra tidpunkter av dagen. Ibland känns det som en slemklump i halsen men oftast kommer det inte upp något när jag hostar eller harklar mig. Hostan i sig är inte besvärande men man undrar ju vad det är och om det är något som jag ska söka vidare för. Jag hostar aldrig länge i följd utan det blir kanske 2-3 korta hostningar. Ibland kan jag också vara lite snuvig men inte så att jag behöver snyta mig. Jag har gjort allergitest för luftvägsburen allergi och den var negativ. Jag är målare och har jobbat som det i över 36 år men har aldrig använt "giftiga färger". Utifrån tidigare svar från dig till andra funderar jag på om det kan vara Astma, men ska man inte då ha problem med andningen också? Ingen i min släkt har astma.

Skrivet av Olle Zetterström...
Man kan ha en allergisk astmaliknande inflammation i luftrören utan att det behöver bli särskilt mycket andnöd (s.k eosinofil bronkit). I alla fall bör man göra en undersökning av lungfunktionen med spirometri. Det verkar ju vara något i hela luftvägen, eftersom det också är besvär från näsan. Jag tycker att du ska pröva en astmamedicin i form av inhalerat kortison för att se om det har effekt på hostan. Om det inte fungerar, måste man gå vidare med en undersökning av lungorna med röntgen och eventuellt bronkoskopi.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: