Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “57-åring med hosta som aldrig har rökt” skriver:

Jag har sedan en längre tid haft hosta, speciellt på morgonen, men kan även få hosta på andra tidpunkter av dagen. Ibland känns det som en slemklump i halsen men oftast kommer det inte upp något när jag hostar eller harklar mig. Hostan i sig är inte besvärande men man undrar ju vad det är och om det är något som jag ska söka vidare för. Jag hostar aldrig länge i följd utan det blir kanske 2-3 korta hostningar. Ibland kan jag också vara lite snuvig men inte så att jag behöver snyta mig. Jag har gjort allergitest för luftvägsburen allergi och den var negativ. Jag är målare och har jobbat som det i över 36 år men har aldrig använt "giftiga färger". Utifrån tidigare svar från dig till andra funderar jag på om det kan vara Astma, men ska man inte då ha problem med andningen också? Ingen i min släkt har astma.

Skrivet av Olle Zetterström...
Man kan ha en allergisk astmaliknande inflammation i luftrören utan att det behöver bli särskilt mycket andnöd (s.k eosinofil bronkit). I alla fall bör man göra en undersökning av lungfunktionen med spirometri. Det verkar ju vara något i hela luftvägen, eftersom det också är besvär från näsan. Jag tycker att du ska pröva en astmamedicin i form av inhalerat kortison för att se om det har effekt på hostan. Om det inte fungerar, måste man gå vidare med en undersökning av lungorna med röntgen och eventuellt bronkoskopi.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: