Signatur LITEN 64 (kvinna 40) har haft trög mage sedan barnsben:

Signatur LITEN 64 (kvinna 40) har haft trög mage sedan barnsben:

Signatur LITEN 64 (kvinna 40) har haft trög mage sedan barnsben:

Jag har ofta halsbränna&magont och har förstoppning i 14 dagar ibland. I avföringsprover har man hittat blod, men med gastroskopi&coloskopi har man inte hittat något! 1999 födde jag mitt femte barn och hade varit mycket dålig under graviditeten! Ibland kunde jag sova i flera dygn! När jag fått min pojke, mådde jag bra ett par månader, men sedan återkom min värk i armar, handleder, ben, rygg, axlar, nacke&huvud. Har också domningar i fingrarna plus att jag nästan jämt är trött! Läkarna påstod att det var psykiskt! Men förra året hade jag ett blodvärde på ca 64 och fick massor av järnmediciner, men inget hjälpte. Jag fick också Venofer intravenöst i ca tre veckor! Men det hjälpte inte. Jag har gått på täta kontroller och nu ligger blodvärdet mellan 80 och 90. Jag är fortfarande jättetrött och kan sova i flera dygn.
Skrivet av Michael Wedén...
Du verkar ha flera problem på en gång, men det är inte alldeles säkert att de hör ihop.

Din förstoppning verkar vara av gammalt datum. Vi brukar skilja på sådan förstoppning som beror på långsam passage genom tjocktarmen, och sådan som beror på ett tömningshinder i ändtarmen. Det sistnämnda är betydligt ovanligare. Din (hus-)läkare har förhoppningsvis funderat över dessa alternativ, som behandlas olika.

Ett blodvärde på 64 (och efter järnbehandling 80-90) är mycket lågt, och det är förklarligt att du får symtom av det. När man söker förklaringen till ett lågt blodvärde (Hb = hemoglobin) så är första steget att skilja på järnbrist, andra bristtillstånd (som t ex B12-brist), blodsjukdomar eller andra orsaker. Om det rör sig om järnbrist måste man försöka skilja på om det beror på en blödning eller ej. Hos kvinnor (i din ålder) är rikliga menstruationer en vanlig orsak. Hos äldre personer av båda könen är det vanligare med blödningar från tarmen. Om man kan utesluta blödning, gäller det att söka orsaken till järnbrist. Vid järnbrist, där tillförsel av järn i tablettform inte ger önskat resultat kan det röra sig om dåligt upptag av järn från tarmen. En sådan orsak är glutenallergi. Om man däremot ger Venofer intravenöst, skall det ha effekt. Jag utgår ifrån att man arbetar vidare med att söka orsaken till din blodbrist!

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress