Ange ditt sökord

Annons:

Sign: Bekymrad hustru

Min man drabbades för två år sedan av en mycket lindrig hjärtinfarkt. Sedan dess äter han diverse mediciner mot högt blodtryck - kolesterolsänkare, betablockerare m.fl. Han har alltid varit överviktig och strax före infarkten hade han lagt om kosten och kommit igång med motion. Men efter infarkten är det som om han tror att det spelar ingen roll vad han äter, eftersom han medicinerar. Han har efter infarkten gått upp minst 10 kg. Han rör sig aldrig frivilligt, dricker rätt mycket alkohol (mest helger). Jag försöker prata med honom om vikten och då säger han: Jo, jag ska börja promenera. Men det blir aldrig något av med det. Han äter mycket fett, oftast dubbla portioner mat, minimalt med grönsaker och aldrig frukt. Han har också ett uselt humör och hetsar upp sig för minsta lilla. Snarkar mycket när han sover och är ofta trött. Jag är mycket bekymrad och undrar om jag ska vara det. Tilläggas bör att han förstås går på regelbundna kontroller hos sin husläkare, en gång per år.

Doktor Annika Dahlqvist svarar: Han måste försöka inse att de kolhydrater han äter höjer blodsockret och blodinsulinet, vilket ökar risken för ny hjärtinfarkt. Han bör i stället äta lagom mycket av protein och täcka resten av sitt energibehov med naturligt fett. Alkoholen bör han också dra ner till ”normala” mängder. Om han har problem med alkoholen bör han avstå helt från den.
Grönsaker kan man äta måttligt av och endast lite frukt, beroende på den stora sockermängden, varav en stor del består av fettinlagrande fruktos. Kolhydratrika ämnen som kaffebröd, godis, chips och strips bör han förstås avstå helt ifrån.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 11 oktober, 2008

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Mat & Vitaminer

Tillskott för att bygga muskler?

Jag har precis kommit i gång med min träning och tränar ungefär 3 gånger i veckan. Jag känner att jag har kommit in i ett riktigt bra flow, men undrar om du har några tips på tillskott eller preparat som kan hjälpa till att boosta träningen ytterligare? Mitt mål med träningen är att jag vill bygga muskler och känna mig så stark som möjligt.

Mat & Vitaminer

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Hej Jenny, jag äter en multivitamintablett om dagen året runt, men undrar om jag behöver addera något ytterligare nu när det är mörkare ute? Vad händer om man får i sig för mycket D-vitamin?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: