Ange ditt sökord

Annons:

”Sensorisk hyperreaktivitet” kan förväxlas med astma – E (kvinna 26) har länge misstänkt att hennes rökallergi är psykologisk:

Jag har länge haft svårt att andas när jag utsätts för rök (cigarett, eldning, brasor osv). Nu har min astmatiske pojkvän noterat, att jag, när jag har svårt att andas pga rök, inte längre har problem när jag somnat. Jag är inte astmatisk i övrigt. Hur kan jag bli av med denna "psykologiska allergi"?

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är svårt att avgöra vad detta är. Det låter inte som typisk astma – den brukar bli värre nattetid. Det finns en sjukdom som brukar kallas sensorisk hyperreaktivitet som man ibland förväxlar med astma. Den leder inte leder till några men eller svåra attacker. Det skulle kunna vara detta du lider av.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: