Ange ditt sökord

Annons:

Sebsam (man 50) inleder med sex frågor:

1) Hur påverkas ett foster av rökning under graviditet?
2) Finns det några gränsvärden för nikotinintag – när påverkan "sätter in"? Antal cigaretter etc?
3) Finns nu "bättre" sprayer än Pulmicort, Ventoline och Bricanyl vid astma?
4) Finns det några "nya" salvor mot eksem som inte innehåller kortison?
5) Hur farligt är långvarigt bruk av Mildison – förtunnas huden? '
6) Vad kan man göra för att förhindra uppkomsten av astma hos ett barn som har anlag att få det från båda föräldrarna?

Skrivet av Olle Zetterström...
1)Placentas kvalitet förefaller att kunna bli något sämre och födelsevikten därför något mindre. Påverkan på annan utveckling känner jag inte till.
2)Om Du avser effekten på fostret känner jag inte till några studier av detta.
3)Det är inte fråga om avgörande skillnader, men det finns bronkvidgande mediciner, som är litet mer långverkande än Ventoline och Bricanyl. Den nya steroiden Asmanex har kanske något bättre relation mellan effekt och biverkan.
4)Ja, det har kommit en ny antiinflammatorisk läkemedelsgrupp – Protopic och Elidel – som har effekt på eksem. Den långsiktiga biverkningssidan är dock inte fullständigt känd.
5)Denna steroid är ganska svag och biverkningssidan mycket beskedlig. Det är nog mycket sällsynt med hudförtunning av denna.
6)Det är en mycket diskuterad fråga. Det enda man säkert kan rekommendera är att undvika rökning i hemmet och ev exponering för andra irritanter. Vidare bör man undvika att ha djur och andra allergenkällor i hemmet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: