Ange ditt sökord

Annons:

Sebsam (man 50) inleder med sex frågor:

1) Hur påverkas ett foster av rökning under graviditet?
2) Finns det några gränsvärden för nikotinintag – när påverkan "sätter in"? Antal cigaretter etc?
3) Finns nu "bättre" sprayer än Pulmicort, Ventoline och Bricanyl vid astma?
4) Finns det några "nya" salvor mot eksem som inte innehåller kortison?
5) Hur farligt är långvarigt bruk av Mildison – förtunnas huden? '
6) Vad kan man göra för att förhindra uppkomsten av astma hos ett barn som har anlag att få det från båda föräldrarna?

Skrivet av Olle Zetterström...
1)Placentas kvalitet förefaller att kunna bli något sämre och födelsevikten därför något mindre. Påverkan på annan utveckling känner jag inte till.
2)Om Du avser effekten på fostret känner jag inte till några studier av detta.
3)Det är inte fråga om avgörande skillnader, men det finns bronkvidgande mediciner, som är litet mer långverkande än Ventoline och Bricanyl. Den nya steroiden Asmanex har kanske något bättre relation mellan effekt och biverkan.
4)Ja, det har kommit en ny antiinflammatorisk läkemedelsgrupp – Protopic och Elidel – som har effekt på eksem. Den långsiktiga biverkningssidan är dock inte fullständigt känd.
5)Denna steroid är ganska svag och biverkningssidan mycket beskedlig. Det är nog mycket sällsynt med hudförtunning av denna.
6)Det är en mycket diskuterad fråga. Det enda man säkert kan rekommendera är att undvika rökning i hemmet och ev exponering för andra irritanter. Vidare bör man undvika att ha djur och andra allergenkällor i hemmet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: