Ange ditt sökord

Annons:

Sandra (16 år) frågar om astma:

Jag har astma sen 2 år tillbaka. Jag är allergisk mot kvalster och häst. För 4 veckor sedan började jag hosta. Jag vaknar på natten och hostar och får ingen luft. Även på morgonen är detta ett besvär. Det är förekommer även på dagen men inte lika kraftigt och ofta. Jag får upp lite slem och nu på senare hostar jag tills det kommer upp någonting från magsäcken. Jag kräks alltså, men inte mycket. Jag är även lite förkyld nu, men känner att detta inte är någon riktig förkyldning. Ena stunden är jag jättevarm, sedan kall. Jag har vait på akuten och fick kortisontabeltter, men det hjälper inte. Doktorn tror inte att det beror på astman, för då skulle det ha hjälpt med kortison. Jag känner även att jag inte har någon smak eller lukt kvar. Jag skulle inte kunna avgöra vad det är för något jag äter om jag blundade. Jag skulle bli jätteglad om du vill svara för detta för det är jättejobbigt!

Skrivet av Olle Zetterström...
Det var flera frågor på en gång.

1/ Den ökade hostan är ett vanligt första symtom på en astmaförsämring. Hostattackerna kan vara svåra och det är rätt vanligt vid astma att de blir så intensiva att man får kräkningstendens. Att Du är sämre på natten än på dagen passar också bra med astma..

2/ Nästäppa och förkylningssymtom är också vanliga vid astma. Om man blir riktigt täppt i näsan och särskilt om det svullnar igen högt upp i näsan, kan det bli så att luktsinnet blir nedsatt eller helt upphävt, så som Du beskriver. Hela denna bild passar precis med en astma som orsak till Dina besvär.

3/ En sak stämmer inte riktigt och det är att kortisontabletterna inte hade någon effekt. Kanske prövade Du för kort tid eller med för låg dos. Om Du trots en riktig medicinering med kortison inte blir bättre måste Du gå vidare och utreda om Du har någon annan sjukdom. Det Du ska undersöka är bland annat vilken typ av inflammation som finns i Dina luftvägar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: