Ange ditt sökord

Annons:

Sandra (16 år) frågar om astma:

Jag har astma sen 2 år tillbaka. Jag är allergisk mot kvalster och häst. För 4 veckor sedan började jag hosta. Jag vaknar på natten och hostar och får ingen luft. Även på morgonen är detta ett besvär. Det är förekommer även på dagen men inte lika kraftigt och ofta. Jag får upp lite slem och nu på senare hostar jag tills det kommer upp någonting från magsäcken. Jag kräks alltså, men inte mycket. Jag är även lite förkyld nu, men känner att detta inte är någon riktig förkyldning. Ena stunden är jag jättevarm, sedan kall. Jag har vait på akuten och fick kortisontabeltter, men det hjälper inte. Doktorn tror inte att det beror på astman, för då skulle det ha hjälpt med kortison. Jag känner även att jag inte har någon smak eller lukt kvar. Jag skulle inte kunna avgöra vad det är för något jag äter om jag blundade. Jag skulle bli jätteglad om du vill svara för detta för det är jättejobbigt!

Skrivet av Olle Zetterström...
Det var flera frågor på en gång.

1/ Den ökade hostan är ett vanligt första symtom på en astmaförsämring. Hostattackerna kan vara svåra och det är rätt vanligt vid astma att de blir så intensiva att man får kräkningstendens. Att Du är sämre på natten än på dagen passar också bra med astma..

2/ Nästäppa och förkylningssymtom är också vanliga vid astma. Om man blir riktigt täppt i näsan och särskilt om det svullnar igen högt upp i näsan, kan det bli så att luktsinnet blir nedsatt eller helt upphävt, så som Du beskriver. Hela denna bild passar precis med en astma som orsak till Dina besvär.

3/ En sak stämmer inte riktigt och det är att kortisontabletterna inte hade någon effekt. Kanske prövade Du för kort tid eller med för låg dos. Om Du trots en riktig medicinering med kortison inte blir bättre måste Du gå vidare och utreda om Du har någon annan sjukdom. Det Du ska undersöka är bland annat vilken typ av inflammation som finns i Dina luftvägar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Läkemedel vid pälsallergi

Vi har precis upptäckt att vår tonåring här hemma är pälsallergier, efter att vi nyligen skaffat katt. Naturligtvis kommer katten byta hem, men jag tänkte fråga om det finns receptfria läkemedel som han kan ta eller om det behöver vara något speciellt utskrivet?

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Astma och slem i halsen

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!