Sandra (16 år) frågar om astma:

Sandra (16 år) frågar om astma:

Sandra (16 år) frågar om astma:

Jag har astma sen 2 år tillbaka. Jag är allergisk mot kvalster och häst. För 4 veckor sedan började jag hosta. Jag vaknar på natten och hostar och får ingen luft. Även på morgonen är detta ett besvär. Det är förekommer även på dagen men inte lika kraftigt och ofta. Jag får upp lite slem och nu på senare hostar jag tills det kommer upp någonting från magsäcken. Jag kräks alltså, men inte mycket. Jag är även lite förkyld nu, men känner att detta inte är någon riktig förkyldning. Ena stunden är jag jättevarm, sedan kall. Jag har vait på akuten och fick kortisontabeltter, men det hjälper inte. Doktorn tror inte att det beror på astman, för då skulle det ha hjälpt med kortison. Jag känner även att jag inte har någon smak eller lukt kvar. Jag skulle inte kunna avgöra vad det är för något jag äter om jag blundade. Jag skulle bli jätteglad om du vill svara för detta för det är jättejobbigt!
Skrivet av Olle Zetterström...
Det var flera frågor på en gång.

1/ Den ökade hostan är ett vanligt första symtom på en astmaförsämring. Hostattackerna kan vara svåra och det är rätt vanligt vid astma att de blir så intensiva att man får kräkningstendens. Att Du är sämre på natten än på dagen passar också bra med astma..

2/ Nästäppa och förkylningssymtom är också vanliga vid astma. Om man blir riktigt täppt i näsan och särskilt om det svullnar igen högt upp i näsan, kan det bli så att luktsinnet blir nedsatt eller helt upphävt, så som Du beskriver. Hela denna bild passar precis med en astma som orsak till Dina besvär.

3/ En sak stämmer inte riktigt och det är att kortisontabletterna inte hade någon effekt. Kanske prövade Du för kort tid eller med för låg dos. Om Du trots en riktig medicinering med kortison inte blir bättre måste Du gå vidare och utreda om Du har någon annan sjukdom. Det Du ska undersöka är bland annat vilken typ av inflammation som finns i Dina luftvägar.

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress