Ange ditt sökord

Annons:

RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

Jag måste därför mestadels sova sittande, varvid sekretet oftast lossnar och kan sväljas bort – det går ej att snyta. Snyta kan jag endast göra vid promenad i blåst eller vid minusgrader. Undersökning hos näsdoktorer visar inget fel – således inga polyper. Varm dryck (thé eller kaffe) tycks lindra, rött vin dåremot tvärtom. Vid förkylning rinner näsan oavbrutet. Näsdroppar hjälper då föga; däremot ger Atrovent en viss lindring. Dämpar Atrovent svullnaden i näskörtlarna? Är ej rökare. Jag har förstått att min åkomma är obotlig men kanske har nya rön och mediciner kommit fram på sistone?

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Det är ett välkänt fenomen med så kallad ”gammelmanssnuva”. En kraftig nässekretion som kommer på äldre dar utan att man kan finna någon orsak. Någon riktigt bra behandling finns tyvärr inte. Atrovent spray minskar aktiviteten i körtlarna i nässlemhinnan och kan ge viss lindring.

Beror din nästäppa på svullnad av slemhinnan kan man eventuellt prova radiofrekvens-kirurgi mot den nedre näsmusslan. Det gör man i lokalbedövning och kan få näsmusslan att krympa ihop något och på så vis skapa bättre plats i näsan. Men beror nästäppan på slemmet som samlas i näsan har det troligen ingen effekt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: