Ange ditt sökord

Annons:

RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

Jag måste därför mestadels sova sittande, varvid sekretet oftast lossnar och kan sväljas bort – det går ej att snyta. Snyta kan jag endast göra vid promenad i blåst eller vid minusgrader. Undersökning hos näsdoktorer visar inget fel – således inga polyper. Varm dryck (thé eller kaffe) tycks lindra, rött vin dåremot tvärtom. Vid förkylning rinner näsan oavbrutet. Näsdroppar hjälper då föga; däremot ger Atrovent en viss lindring. Dämpar Atrovent svullnaden i näskörtlarna? Är ej rökare. Jag har förstått att min åkomma är obotlig men kanske har nya rön och mediciner kommit fram på sistone?

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Det är ett välkänt fenomen med så kallad ”gammelmanssnuva”. En kraftig nässekretion som kommer på äldre dar utan att man kan finna någon orsak. Någon riktigt bra behandling finns tyvärr inte. Atrovent spray minskar aktiviteten i körtlarna i nässlemhinnan och kan ge viss lindring.

Beror din nästäppa på svullnad av slemhinnan kan man eventuellt prova radiofrekvens-kirurgi mot den nedre näsmusslan. Det gör man i lokalbedövning och kan få näsmusslan att krympa ihop något och på så vis skapa bättre plats i näsan. Men beror nästäppan på slemmet som samlas i näsan har det troligen ingen effekt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: