Ange ditt sökord

Annons:

RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

Jag måste därför mestadels sova sittande, varvid sekretet oftast lossnar och kan sväljas bort – det går ej att snyta. Snyta kan jag endast göra vid promenad i blåst eller vid minusgrader. Undersökning hos näsdoktorer visar inget fel – således inga polyper. Varm dryck (thé eller kaffe) tycks lindra, rött vin dåremot tvärtom. Vid förkylning rinner näsan oavbrutet. Näsdroppar hjälper då föga; däremot ger Atrovent en viss lindring. Dämpar Atrovent svullnaden i näskörtlarna? Är ej rökare. Jag har förstått att min åkomma är obotlig men kanske har nya rön och mediciner kommit fram på sistone?

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Det är ett välkänt fenomen med så kallad ”gammelmanssnuva”. En kraftig nässekretion som kommer på äldre dar utan att man kan finna någon orsak. Någon riktigt bra behandling finns tyvärr inte. Atrovent spray minskar aktiviteten i körtlarna i nässlemhinnan och kan ge viss lindring.

Beror din nästäppa på svullnad av slemhinnan kan man eventuellt prova radiofrekvens-kirurgi mot den nedre näsmusslan. Det gör man i lokalbedövning och kan få näsmusslan att krympa ihop något och på så vis skapa bättre plats i näsan. Men beror nästäppan på slemmet som samlas i näsan har det troligen ingen effekt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: