RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

RF (man 80) är sedan tio år nästan konstant täppt i näsan fr.a under natten:

Jag måste därför mestadels sova sittande, varvid sekretet oftast lossnar och kan sväljas bort – det går ej att snyta. Snyta kan jag endast göra vid promenad i blåst eller vid minusgrader. Undersökning hos näsdoktorer visar inget fel – således inga polyper. Varm dryck (thé eller kaffe) tycks lindra, rött vin dåremot tvärtom. Vid förkylning rinner näsan oavbrutet. Näsdroppar hjälper då föga; däremot ger Atrovent en viss lindring. Dämpar Atrovent svullnaden i näskörtlarna? Är ej rökare. Jag har förstått att min åkomma är obotlig men kanske har nya rön och mediciner kommit fram på sistone?
Skrivet av Docent Anders Cervin...
Det är ett välkänt fenomen med så kallad ”gammelmanssnuva”. En kraftig nässekretion som kommer på äldre dar utan att man kan finna någon orsak. Någon riktigt bra behandling finns tyvärr inte. Atrovent spray minskar aktiviteten i körtlarna i nässlemhinnan och kan ge viss lindring.

Beror din nästäppa på svullnad av slemhinnan kan man eventuellt prova radiofrekvens-kirurgi mot den nedre näsmusslan. Det gör man i lokalbedövning och kan få näsmusslan att krympa ihop något och på så vis skapa bättre plats i näsan. Men beror nästäppan på slemmet som samlas i näsan har det troligen ingen effekt.

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress