Ange ditt sökord

Annons:

Röda kliande utslag på penis och pung – vad beror det på?

Hej! Min pojkvän sedan ett år tillbaka har fått problem med utslag på sin penis. Det är röda utslag som kliar och fjällar. Även pungen är påverkad, den bränner och gör ont och är röd, även små sår/sprickor uppkommer, både på pungen och penis. Detta blir värre efter sex. Han har sedan tidigare seborroiskt eksem med utslag bakom öronen, bröstet, kring näsa, ögonbryn, huvud etc. Vi har varit inne på att även hans nedre regioner är påverkade av hans eksem, problem pga friktion/fukt (sex) eller svamp. Vi har provat smörja med både kortisonbaserad salva, ”blöjsalva” samt svampmedel. Blöjsalvan fungerar bäst. Vad kan detta vara?

Hej! Du ger en bra beskrivning av din pojkväns problematik. Trots det är det förstås svårt att säga säkert vad det rör sig om utan att låta en läkare titta på utslagen och eventuellt ta odling för svamp och bakterier. Men det låter som att det kan röra sig om irritation, torrhet och/eller eksem, eventuellt med pålagring av svamp.
Då huden är väldigt tunn runt genitalia ska en vara försiktig med att behandla med kortison, då det kan tunna ut huden ytterligare. ”Blöjsalva” tolkar jag som att du menar en fet salva som används till blöjeksem utan kortisoninnehåll. Att det hjälper är ett tecken på att orsaken till stor del är torrhet.
Torrhet är vanligt i nedre regionerna och kan bland annat orsakas av att man duschar för ofta och tvättar med irriterande tvålar. Jag rekommenderar att din pojkvän skär ner lite på duschandet och endast använder vatten eller vatten och babyolja för att göra rent. Han kan fortsätta med mjukgörande. Det bra med en som innehåller propylenglykol, då det till viss del har effekt på hudsvamp. Om detta inte gör det hela bra, bör han söka till en vårdcentral eller STI-mottagning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Vad är det för vita prickar som uppstått efter solning?

Jag har små vita prickar på olika ställen på kroppen. Prickarna är ca 3–4 mm i diameter och förblir vita när jag solat. Vad är detta? Finns någon behandling?

Hud & Hår

Hudfläckar efter bältros

Hej, Jag fick bältros runt tinning, panna, öga för ungefär 1 månad sedan. Smärtan har gått över, det är lite spänningar kvar i området.

Hud & Hår

Vad är keratosis pilaris?

Vad menas med keratosis pilaris, och hur behandlar man det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: