Ange ditt sökord

Annons:

Röda kliande utslag på penis och pung – vad beror det på?

Hej! Min pojkvän sedan ett år tillbaka har fått problem med utslag på sin penis. Det är röda utslag som kliar och fjällar. Även pungen är påverkad, den bränner och gör ont och är röd, även små sår/sprickor uppkommer, både på pungen och penis. Detta blir värre efter sex. Han har sedan tidigare seborroiskt eksem med utslag bakom öronen, bröstet, kring näsa, ögonbryn, huvud etc. Vi har varit inne på att även hans nedre regioner är påverkade av hans eksem, problem pga friktion/fukt (sex) eller svamp. Vi har provat smörja med både kortisonbaserad salva, ”blöjsalva” samt svampmedel. Blöjsalvan fungerar bäst. Vad kan detta vara?

Hej! Du ger en bra beskrivning av din pojkväns problematik. Trots det är det förstås svårt att säga säkert vad det rör sig om utan att låta en läkare titta på utslagen och eventuellt ta odling för svamp och bakterier. Men det låter som att det kan röra sig om irritation, torrhet och/eller eksem, eventuellt med pålagring av svamp.
Då huden är väldigt tunn runt genitalia ska en vara försiktig med att behandla med kortison, då det kan tunna ut huden ytterligare. ”Blöjsalva” tolkar jag som att du menar en fet salva som används till blöjeksem utan kortisoninnehåll. Att det hjälper är ett tecken på att orsaken till stor del är torrhet.
Torrhet är vanligt i nedre regionerna och kan bland annat orsakas av att man duschar för ofta och tvättar med irriterande tvålar. Jag rekommenderar att din pojkvän skär ner lite på duschandet och endast använder vatten eller vatten och babyolja för att göra rent. Han kan fortsätta med mjukgörande. Det bra med en som innehåller propylenglykol, då det till viss del har effekt på hudsvamp. Om detta inte gör det hela bra, bör han söka till en vårdcentral eller STI-mottagning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: