Ange ditt sökord

Annons:

Problem med känningar i halsen

Kvinna (36)
Sedan mars har jag haft problem med känningar i halsen. Globuskänsla. Det är mer eller mindre intensivt, inte varje dag - men en eller flera dagar i veckan som jag har problem med det.
Ofta är det som värst på kvällen, då jag inte har något som distraherar mig ifrån det.
Jag har bara talat med en läkare från vårdcentralen över telefon om det. Hon sa bara "det låter som ångest och det har du ju haft problem med tidigare, så du har verktygen att hantera det med..." Ingen har kollat i min hals och nu får jag vänta i ytterligare två veckor innan jag får träffa en läkare som förhoppningsvis tar mig på allvar. Ja, jag hade ångest som satte sig i halsen -06--07. Jag fick hjälp av kurator och sjukgymnast och har inte känt av det sedan mitten på -07.

Finns det verkligen inga andra troliga orsaker till mina halsproblem än att det ska vara ångest?

Vad bör man kolla, när jag är hos doktorn? Ibland, i samband med att trycket/obehaget på halsen är som värst så börjar jag skaka i kroppen också. (Det har även hänt utan att jag kände av halsen.) Det börjar som pirr /tusen nålar ofta i skinkorna, ner i benen och sedan i hela kroppen. Det kan hålla på i upp till 10 minuter innan jag får stopp på det.
Är det då en panikångestattack eller kan det finnas en annan medicinsk förklaring?
Det där pirret kan jag även känna på armarna ibland och sedan försvinner det igen. Kan det vara ett neurologiskt problem?
Jag skulle vilja att man uteslöt andra saker innan man sa till mig att det är ångest...
Vill du göra mig tjänsten att vara min "second opinion"- doktor? Har du några funderingar kring vad det här kan röra sig om?

Jag vore så tacksam för ditt svar.

Hej!

Klumpkänsla i halsen eller Globus som du skriver är vanligt och kan många gånger hänga samman med spänning, man kan kalla det för halsens spänningshuvudvärk. Men det finns vissa sjukdomar som bör uteslutas. En annan vanlig orsak kan vara ”sura uppstötningar” eller reflux som det heter på läkarspråk. Den kan ibland vara förenat med att man känner magsyra komma upp, men ibland märker man inte det. Enklaste sätt att kolla detta är att ta en syrahämmande tablett typ Losec eller Omeprazol under 2 veckor och se vad som händer. Man skall ju givetvis ha tittat ner i halsen vilket en Öron-, näs och halsläkare kan göra för att utesluta någon svullnad i halsen. Men typiskt för Globus är ju att det går bra att äta och det talar emot svullnad i halsen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 22 oktober, 2009

Liknande frågor

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Astma och slem i halsen

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma.

Allergivänliga hundar

Hej! Allergivänliga hundar, finns det? Vad kan hända om barnet utsätts för hundar trots allergi? Finns det risk att barnet utvecklar andra allergier? Tack. Mvh.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq