Ange ditt sökord

Annons:

Problem med att minnas namn på saker, människor och fenomen

Hej!

Jag har funderat en massa på saker som jag upplever som ett problem och ett hinder i mitt liv. Det handlar om mina problem med att minnas namn på saker, människor och fenomen. Det som är det mest jobbiga med detta är att jag känner att jag upplevs som korkad.

Den delen med att jag glömmer ord är nog det minsta problemet eftersom det ofta är lätt att prata runt eller att få andra att fylla i det man säger.
Att lära mig nya språk känns tungt även om jag vet att jag kan bara jag lägger ner massvis med energi på det.

Problemet med att minnas namn gäller ej personer jag träffat i verkliga livet utan handlar om att sätta namn i sammanhang. Jag är dålig på namn på kändisar, namn på musikband och musikalbum.

Jag kan även ha problem med att ta in komplicerad information genom att lyssna på någon som verbalt framför det för mig och missar ofta stora delar av informationen men jag kan ändå ta in små delar av information och förstå det bra.

Det jag känner när jag inte kan hitta orden är ett stort tomrum där jag vet att jag borde kunna ordet. Gällande musikband mm så finns inget tomrum utan jag vet bara att jag inte tagit in det.

Jag studerar just nu vid högskolan och tänker inte låta mina problem hindra mig i livet utan jobbar hårt med att istället läsa till mig information ofta genom att upprepa det många gånger och över ett tidsintervall och detta fungerar bra för mig i studiesammanhang.
Att spela frågesportspel är min största mardröm för där upplevs jag som väldigt korkad.
Jag har tidigare i mitt liv sysslat en hel del med musik och har en enorm förmåga att ta till mig låttexter så där fungerar minnet alldeles utmärkt.

Jag har pratat med min mamma om detta och hon upplever samma sorts problem men hon börjar även få fler problem med åldern.

Jag skulle vilja veta om detta är normalt för en 24åring. Jag funderar en del på vad detta skulle kunna leda till när jag blir äldre.
Tillsvidare är jag dock inställd på att jag med envishet inte behöver bli förhindrad av detta.

Minnets funktioner är synnerligen intressanta och tillika slutar man aldrig att förundras hur det fungerar. Det finns nuförtiden olika tester av minnesfunktionen som jag i min vardag använder mig av. Det gäller då främst äldre patienter och dess anhöriga som har dessa funderingar. Det är då av intresse att se om det rör sig om en ”pittoresk” glömska där orden ”springer och gömmer sig” som vid en lindrig kognitiv störning, eller om det handlar om tecken till en allvarligare demenssjukdom.
Är man 24 år tycker jag att du skall tala med studentläkaren eller annan läkare man kanske går hos och berätta om problematiken.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 8 januari, 2010 Publicerad: 8 januari, 2010

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: