Ange ditt sökord

Annons:

Panikattacker i 10 år

Har haft hemska panikattacker i 10 års tid nu (är nu 50 år) och har provat alla möjliga olika ”lyckopiller” under längre perioder utan märkvärt resultat förutom en massa hemska biverkningar. Har gått hos psykiater, KBT, traumaspecialist, olika avslappnings ”koncept” etc etc under längre perioder utan något som helst förbättrat resultat. Jag har mao levt ett icke människovärdigt liv de sista 10 åren (är sjukskriven sedan 5 år).
De få korta perioder jag faktiskt känt mig normal och kunnat leva ett normalt liv är de korta perioder som jag fått Xanor mot mina besvär men som läkarna snabbt velat fasa ut varje gång.
I min misär och fruktansvärda situation undrar jag nu om Er synpunkt om det inte vore en mänsklig gärning för mig att få de där Xanoren (vet allt om beroende etc etc) för att kunna få leva ett drägligt liv under mina sista år?
Vore oerhört tacksam för Era synpunkter! Ulf (50år)

SVAR: några frågor inställer sig omedelbart vid genomläsning av ditt brev:
# har du fått en diagnos som du känner stämmer med din upplevelse? Panikattacker betyder inte alltid att man lider av Paniksyndrom eller ”Panikångest" som det ofta kallas. Panikattacker kan vara en del i en depression, social fobi, generaliserat ångestsyndrom mm.
# har behandlingarna med SSRI / antidepressiva (det som du kallar ”lyckopiller”) pågått under tillräckligt lång tid och i tillräckligt hög dos?
# har det varit regelrätt KBT, specifikt riktad mot dina besvär, given av psykolog med KBT-utbildning?
#varför har du fått traumaterapi? Har du varit utsatt för trauma som du fortsatt påverkas av genom återupplevanden, mardrömmar? Det kan i så fall röra sig om PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom) Utan rätt diagnos kan du inte få rätt behandling!
Så till din fråga om Xanor: längre tids behandling med bensodiazepiner, gruppen läkemedel till vilken Xanor hör, är en kontroversiell fråga där det i dagsläget råder delade meningar om nyttan och faran av dess användning. Det finns dock vetenskapligt stöd och klinisk erfarenhet för att använda Xanor vid olika ångestsyndrom bla paniksyndrom, när 1a o 2a linjens behandlingar av någon anledning inte fungerar eller kan användas. Man måste dock alltid vara medveten om risken för beroendeutveckling, ssk i det fall personen i fråga har eller har haft missbruks problem. Med detta sagt är det min erfarenhet att bensodiazepiner i utvalda fall kan vara en bra och väl fungerande behandling, ssk vid svårare fall av GAD (generaliserat ångestsyndrom).

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.