Ange ditt sökord

Annons:

Påverkar p-piller min ångest?

Hej Jag har haft ångest så länge jag kan minnas. Har diagnosen GAD. Nu har jag under en längre tid mått mkt bra och faktiskt kunnat sluta med alla mina mediciner. Började äta p-piller för ca två veckor sedan och nu har min ångest stuckit i höjden igen. Kan dessa piller påverka mig till detta? Är det övergående eller bör jag sluta med dem? Vill verkligen inte börja med ångest mediciner igen. Mvh Carina, 45 år

När det gäller p-piller och psykiskt mående så är inte bilden entydig, i vissa fall har de en tydligt positiv inverkan på depression /ångest men i vissa fall har de motsatt effekt. Det man kan säga säkert är att hormonella förändringar kan påverka såväl depressions som ångestbenägenhet. I ditt fall där du mått bra en längre tid och ångesten återkommer i så tydligt tidssamband med insättning av p-piller så är det troligt att försämringen kan tillskrivas p-piller. Det är svårt att sätta en tidsgräns för hur länge du ska stå ut med en försämring innan du ska sätta ut p-piller men ett riktmärke kan vara att om du efter 4 veckor inte upplever att ångesten minskar utan fortsätter i oförminskad så tycker jag det är rimligt att avsluta och överväga en annan preventivmetod.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 november, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.