Ange ditt sökord

Annons:

Orolig mor (36) har en dotter (9), allergisk för viss mat, pollen och pälsdjur (katt):

Vi har flyttat i september -04 in i ett hus där det funnits katt. Hon var dålig i sin astma sedan juli. Sedan vi fått hem ett oljat ekskåp blev hon jättehostig med slemkräkning. Det blev inte mycket sömn på några veckor. Hon satt och sov. Samtidigt gick en svår hosta där vi bor och har hostat sedan oktober. Nu blev hon förkyld igen och slemhostan förvärrades. Hon har tidigare ej haft svår astma, har klarat sig på enbart Pulmicort (100) högst 2 puffar per dag. Hon blev sämre sedan hon blev rädd för åskan i somras. Kan man bli sämre av rädsla för något? Det pep i bröstet lite varje dag, och hon fick ta Bricanyl dagligen. Vi övergick till Symbicort 4 puffar/dag. Det gick bra så vi gick ner till 2 puffar/dag, men då fick hon den här hostan i oktober och har haft Symbicort sedan dess. Är rädd att hon får för mycket medicin. Kan oljade ekskåpet förvärra situationen?

Skrivet av Olle Zetterström...
Detta är en ganska vanlig historia vid allergisk astma hos barn. Uppenbart har din dotter rätt svåra besvär nu. Orsaken tror jag är kattallergi och inte en irritation av möbelpolish, även om doften kan irritera. Hon behöver säkert en ordentlig dos medicin. Hon ska egentligen ha så mycket att hon blir i stort sett symtomfri. Hög dos är bättre än låg för din dotter. Tar hon för lite medicin finns risken att sjukdomen blir mera kronisk och det kan påverka lungornas tillväxt och funktion långsiktigt. Symtomen av astma kan ju också hindra henne i andra viktiga saker som lek med andra barn, skolarbete m.m.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: