"Orolig mamma" (53) har en dotter som fått Zyprexa sedan 20 september. Hon var uppe i 30 mg/dag i ca fyra veckor:

"Orolig mamma" (53) har en dotter som fått Zyprexa sedan 20 september. Hon var uppe i 30 mg/dag i ca fyra veckor:

"Orolig mamma" (53) har en dotter som fått Zyprexa sedan 20 september. Hon var uppe i 30 mg/dag i ca fyra veckor:

Då ringde vi och berättade om alla biverkningar och nu är dosen 20 mg och ska sänkas till 10 mg och sedan vet jag inte. Min dotter har Tinnitus; hon hör sin puls och besväras mycket av det. Hon hade så svår ångest för ljudet i somras att hon fick lägga in sig på sjukhus. Eftersom hon inte har någon hörselnedsättning och enligt psykiatern var på gränsen till psykos samt var så fixerad vid ljudet när hon lades in, tror han att hon lider av vanförställningar. Min fråga är hur länge det ska ta innan "vanförställningen" försvinner? Hon får inget svar av läkaren och hon har många biverkningar. Det värsta är att hon fått minnesstörningar, att hon darrar, har ryckningar i ansiktet och är så inåtvänd. Andra biverkningar är oönskad viktuppgång, förstoppning och att pulserandet i öronen snarast blivit högre. Läkaren säger att hon får den bästa medicinen och att man inte kan säga när ljudet försvinner: "Man kan väl inte säga till en som lär sig spela piano hur lång tid det ska ta." Hur länge ska det ta innan man säger att hon kanske inte får rätt behandling?
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du beskriver en allvarlig och djupgående störning hos din dotter. Denna kan vara mycket svår att bryta och medicinering löser ju inte alla problem utan skapar även betydande biverkningar och andra bekymmer (t.ex viktuppgång och magbesvär). Det som dessutom kommer att krävas för att kunna hjälpa din dotter är att hon får stöd och hjälp av att vistas i en miljö som skapar trygghet och struktur för henne. Det kan betyda att hon i längre perioder kan behöva vistas på ett sjukhus eller behandlingsinstitut för att koppla bort omgivningen och låta kroppen och själen få ro och vila så att hennes störningar kan läka ut.

Detta kommer tyvärr att kräva både tid och tålamod och jag förstår att ni som föräldrar vill kunna se resultat - och om detta inte kan ske är det lätt att misströsta. Jag tror emellertid att denna typ av störning så småningom kan komma i balans och jag kan hoppas bara att ni har tålamod och den uthållighet som krävs för att klara er igenom den långa och tunga process som ni har framför er.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress