Ange ditt sökord

Annons:

Orolig hustru

Min man lider av ångest som yttrar sig som apati, ilska, handlingsförlamning, men bara under helgerna! Han har själv olika förklaringar till detta men jag känner igen mönstret sedan många år och hans förklaringar ändras hela tiden. Jag kan inte förstå hur detta bara uppstår på helgerna. På vardagarna fungerar han bättre,även om han kan få raseriutbrott för att barnen inte städat i köket, eller liknande händelser. Han nedvärderar sig själv när han kommer in i detta, säger att "det vore bättre för er om jag inte fanns". Han vill inte söka hjälp själv. Finns det någon vettig förklaring till hans symptom, och går det att behandla? Det påverkar stämningen i hemmet väldigt mycket, och jag lider av att se honom olycklig. Efteråt är det som om han "vaknar upp" ur en slags dimma och är väldigt ångerfull, fast det knappast är nåt han kan hjälpa. IF (kvinna 50år)

Inte helt lätt att svara på utan att veta mera men det jag tänker på är ngt som på engelska kallas "brief recurrent depression" och med det avser man kortare, några dagar, långa depressiva episoder som klart påverkar den som lider av det. Vanligtvis har en depression ett längre och konstant förlopp För att ställa diagnos ska det depressiva tillståndet ha varit närmast dagligt, hela dagarna och i minst 2 v. Men det finns alltså lite ovanligare depressiva tillstånd som faller utanför den ramen. Ångesten skulle jag tro är en del av det depressiva tillståndet, dvs sekundär. Att det förefaller inträffa på helger kan jag tänka mig beror på att det blir tydligt då medan ni är tillsammans, medan om det händer under arbetsveckan så måste din man kämpa mer för att dölja symtomen och de går i mindre utsträckning ut över familjen. Han bör förstås söka hjälp och det du kan göra är att med en blandning av uppmuntran och krav jobba med detta som målsättning.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 8 mars, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.