Ange ditt sökord

Annons:

Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Hon är mycket täppt i näsan sedan flera år, ibland mer ibland mindre. Har varit hos läkare. Diagnos: svamp i bihålor (?). Behandlas med alternativ medicin och diet.
Jag tycker inte att hon blir bättre och hon ser inte heller stor skillnad. Familjen har tillgång till ALL medicinvård. Jag undrar vad kan göras mot svamp. Tack för svar.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Svamp i bihålorna har fått extra uppmärksamhet de sista åren på grund av studier som gjorts i USA. Dessa är dock mycket omdebatterade och många läkare ställer sig tveksamma till att svamp skulle kunna förklara kroniska näsbesvär.

Det finns vissa undantag. Som jag förstår så bor ditt systerbarn utomlands. Bor man i ett subtropiskt eller tropiskt klimat är svampinfektion vanligare än exempelvis i norra Europa. Svampinfektion har ett typiskt utseende på röntgen och kan ibland även ses om man tittar in i näsan med en liten kikare (endoskop).

Jag föreslår att du ber henne att söka upp en ÖNH-specialist på bostadsorten för undersökning och kompletterande röntgen. Föreligger en svampinfektion så försvinner den i regel efter en operation då man vidgar öppningarna till bihålorna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: