Ange ditt sökord

Annons:

Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Hon är mycket täppt i näsan sedan flera år, ibland mer ibland mindre. Har varit hos läkare. Diagnos: svamp i bihålor (?). Behandlas med alternativ medicin och diet.
Jag tycker inte att hon blir bättre och hon ser inte heller stor skillnad. Familjen har tillgång till ALL medicinvård. Jag undrar vad kan göras mot svamp. Tack för svar.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Svamp i bihålorna har fått extra uppmärksamhet de sista åren på grund av studier som gjorts i USA. Dessa är dock mycket omdebatterade och många läkare ställer sig tveksamma till att svamp skulle kunna förklara kroniska näsbesvär.

Det finns vissa undantag. Som jag förstår så bor ditt systerbarn utomlands. Bor man i ett subtropiskt eller tropiskt klimat är svampinfektion vanligare än exempelvis i norra Europa. Svampinfektion har ett typiskt utseende på röntgen och kan ibland även ses om man tittar in i näsan med en liten kikare (endoskop).

Jag föreslår att du ber henne att söka upp en ÖNH-specialist på bostadsorten för undersökning och kompletterande röntgen. Föreligger en svampinfektion så försvinner den i regel efter en operation då man vidgar öppningarna till bihålorna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: