Ange ditt sökord

Annons:

Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Hon är mycket täppt i näsan sedan flera år, ibland mer ibland mindre. Har varit hos läkare. Diagnos: svamp i bihålor (?). Behandlas med alternativ medicin och diet.
Jag tycker inte att hon blir bättre och hon ser inte heller stor skillnad. Familjen har tillgång till ALL medicinvård. Jag undrar vad kan göras mot svamp. Tack för svar.

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Svamp i bihålorna har fått extra uppmärksamhet de sista åren på grund av studier som gjorts i USA. Dessa är dock mycket omdebatterade och många läkare ställer sig tveksamma till att svamp skulle kunna förklara kroniska näsbesvär.

Det finns vissa undantag. Som jag förstår så bor ditt systerbarn utomlands. Bor man i ett subtropiskt eller tropiskt klimat är svampinfektion vanligare än exempelvis i norra Europa. Svampinfektion har ett typiskt utseende på röntgen och kan ibland även ses om man tittar in i näsan med en liten kikare (endoskop).

Jag föreslår att du ber henne att söka upp en ÖNH-specialist på bostadsorten för undersökning och kompletterande röntgen. Föreligger en svampinfektion så försvinner den i regel efter en operation då man vidgar öppningarna till bihålorna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: