Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Moster (56) till en flicka (16) som bor utomlands:

Hon är mycket täppt i näsan sedan flera år, ibland mer ibland mindre. Har varit hos läkare. Diagnos: svamp i bihålor (?). Behandlas med alternativ medicin och diet. Jag tycker inte att hon blir bättre och hon ser inte heller stor skillnad. Familjen har tillgång till ALL medicinvård. Jag undrar vad kan göras mot svamp. Tack för svar.
Skrivet av Docent Anders Cervin...
Svamp i bihålorna har fått extra uppmärksamhet de sista åren på grund av studier som gjorts i USA. Dessa är dock mycket omdebatterade och många läkare ställer sig tveksamma till att svamp skulle kunna förklara kroniska näsbesvär.

Det finns vissa undantag. Som jag förstår så bor ditt systerbarn utomlands. Bor man i ett subtropiskt eller tropiskt klimat är svampinfektion vanligare än exempelvis i norra Europa. Svampinfektion har ett typiskt utseende på röntgen och kan ibland även ses om man tittar in i näsan med en liten kikare (endoskop).

Jag föreslår att du ber henne att söka upp en ÖNH-specialist på bostadsorten för undersökning och kompletterande röntgen. Föreligger en svampinfektion så försvinner den i regel efter en operation då man vidgar öppningarna till bihålorna.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress