Ange ditt sökord

Annons:

Mona (24) frågar om sin rinnsnuva:

Jag har konstant slemproduktion i näsan som rinner ner i svalget och jag måste jämt och ständigt svälja för att få bort det och kunna andas fri. Det är som riktigt riktigt tjock och seg "saliv" så jag måste svälja hårt vilket är fruktansvärt jobbigt och gör mig väldigt spänd, det påverkar även talförmågan eftersom jag måste stanna mitt i varje liten mening och svälja hårt, vilket gör att jag hellre är tyst än pratar.

Jag är jämt trött och hängig och så kan jag ha både tjocka och mindre tjocka slemflytningar ett par gånger i månaden och allra värst blir det i samband med mensen. Det här började helt plötsligt över en natt vid ca 11 års ålder (kanske i samband med puberteten?) och jag märkte då att det bara rann ner "nåt" i svalget som jag var tvungen att svälja men ingen läkare har hittills kunnat hjälpa mig. Jag har gjort astma/allergitester och provat olika slemförtunnande läkemedel i form av brustabletter, nässpray, tabletter men ingenting har riktigt hjälpt! Jag har också vid våra kemilaborationer i skolan känt en slemförtunning när vi arbetat med starka lösningsmedel.

Varför är det ingen läkare som känner till det här, de vet ingen som jämt måste svälja sitt slem som jag, jag kan vara ganska snorig i näsan också (gäller alltid och vid alla årstider) så jag försöker få ut en del genom att snyta mig riktigt hårt men resten och det mesta åker ju ner. Vad handlar det här om och vart finns det hjälp att få? Hur ska jag få stopp på slemproduktionen? Hjälp mig, snälla, det är väldigt jobbigt det här, det är ingen vanlig slem som andra har, hoppas att ni kan hjälpa

Skrivet av Olle Zetterström...
Symtomen tyder på en kronisk inflammation i näsan - sanolikt allergisk: Inflammationen orsakar en ökad slemproduktion. Slemmets naturliga väg från näsan är bakåt till svalget men i normala fall är ju inte mängderna så stora. Jag rekommenderar att Du försöker en behandling på minst en månad med lokal kortison som sprayas eller droppas in i näsan morgon och kväll, t.ex Nasonex spray eller Flutide droppar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: