Ange ditt sökord

Annons:

Mats (29) har sedan ett antal år börjat få vad som kan beskrivas som röda födelsemärken på kroppen:

De första upptäckte jag på magen. Märkena har nu blivit allt fler och återfinns förutom på magen även på ryggen och överarmarna. De senaste månaderna upplever jag att det kommit ett större antal nya märken. Vissa är mycket små (mindre än ett knappnålshuvud) och även de största är relativt små (2 mm i diameter).
Märkena är blodröda i färgen. De är inte märkbart upphöjda; vissa synes närmast ligga precis under huden. Om man räknar in de allra minsta märkena (som än så länge precis är synliga) har jag säkert närmare 50 prickar/märken på kroppen och fler verkar komma. Har läst på nätet och det närmaste jag kan komma är blodkärlsnystan (hemangiom). Sådana skall dock komma med åldern och jag är ännu inte fyllda 30. Jag har Chrons sjukdom (som just nu är i ett lugnt tillstånd och har så varit de senaste fyra åren). Jag tar Azatioprin i förebyggande syfte mot Chron. Har dock inte kunnat hitta något som indikerar att mina prickar skulle vara relaterade vare sig till Chron eller Azatioprin. Jag upplever att jag är känslig i huden mot sol och har även fått ett större till stort antal fräknar och vanliga födelsemärken fr.a på armarna.
Vad är mina prickar för något? Vad beror de på? Om det är blodkärlsnystan, varför får jag så många redan nu i unga år? Kan prickarna var något farligt eller symtom på något farligt? Kan man säga något om de kommer att fortsätta att nybildas? Innebär märkena på något sätt att min hud (och organ i övrigt) åldras snabbare eller annars tar skada? Bör/kan jag vidta någon förebyggande åtgärd? Kan jag ta bort märkena om de blir allt för kosmetiskt störande? Befinner mig för närvarande på plats där jag inte kan uppsöka läkare. Orolig och myket tacksam för svar.

Skrivet av Anders Hallén...
Din beskrivning stämmer precis med de mycket vanliga och helt ofarliga utvidgningar av ytliga blodkärl som de flesta av oss får med tiden, och somliga tidigare än andra. De har flera namn t.ex senila angiom och på engelska cherry angioma. Den exakta uppkomstorsaken är okänd, men hudåldrande (och i det sammanhanget solstrålningen) är en viktig faktor. Din medicinering har inget med saken att göra. Något uttryck för snabbare åldrande generellt i kroppen är det inte. Några åtgärder föranleder inte dessa förändringar. Troligen kan de behandlas med kärl-laser, men det blir i så fall något du får bekosta själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Varför blev jag röd på benen?

Jag använde ett hårborttagningsmedel på benen igår, men jag blev rödflammig och det sved ganska länge. Varför blev det så? Känner mig jätteorolig att det ska hända igen.

Hud & Hår

Lusmedel vid känslig hårbotten

Nu verkar det vara många barn i skolan som har löss och jag undrar vad jag ska tänka på om jag skulle behöva köpa medel till barnen? Kan man behandla förebyggande? Min son har känslig hårbotten.

Hud & Hår

Tips för torra händer?

Nu är vintern på ingång och jag får så mycket besvär med torra och spruckna händer. Jag tycker ändå att jag är flitig på det här med att smörja in mig, men handspriten gör det inte heller mycket bättre. Nu har jag även börjat få problem med fnasiga nagelband som spricker. Har du någon nagelbandsolja som du rekommenderar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: