Malin (42) har en fråga kring blod i avföring:

Malin (42) har en fråga kring blod i avföring:

Malin (42) har en fråga kring blod i avföring:

Jag är en tvåbarnsmor som i stort sett hela livet ”kämpat” med hård mage. Vid ett antal tillfällen har det under de senaste åren också kommit blod på pappret då jag har torkat mig efter ett toalettbesök. Jag har genomgått rektoskopi (för ca fyra år sedan) och då såg läkaren att jag hade sprickbildningar längst ner på ändtarmen. Jag fick då salva (Scheriproct) att stryka på samt samma ämne i stolpiller. Det hjälpte och såren läktes efter några veckor. Eftersom jag ofta haft besvär med magont har jag även genomgått en koloskopi för ett år sedan och man hittade inga förändringar i tarmen. Även den läkaren såg att jag hade lite sprickor vid ändtarmen och han konstaterade att jag hade en ”slö” mage och rekommenderade dagligt intag av ViSiblin. Under långa perioder är det bra och min mage fungerar ganska OK. Vid de tillfällen då det har blött igen har jag använt min salva och det har blivit bättre efter några dagar. Sedan ca två veckor tillbaka har mina besvär kommit åter, och jag tycker att det är mer blod än vanligt. Pappret är rött, och det kommer även ibland lite färskt blod i toalettskålen. Ibland kan det finnas små blodfläckar utanpå men konsistensen är inte annorlunda. Jag känner liksom som om det spricker när jag behöver krysta och sedan svider det då jag kissar. Jag har nu använt Scheriproct till och från under en vecka men tycker inte att det har blivit bättre. Jag har varit hård i magen till och från under hela denna period. Nu är jag givetvis orolig att det skall vara något allvarligt fel på mig. Kan jag vara lugn och lita på att det är samma symtom som kommit tillbaka, eller finns det risk för att det kan vara cancer i tarmen eller någon annan sjukdom? Vilka symtom visar sig då? När bör jag återigen kontakta vårdcentralen? Till saken hör också att jag har gått ner i vikt under hösten (Jag är 174 cm lång och väger 66-67 kg, före sommaren ca 69 kg). Jag har dock lidit mycket av panikångest under hösten och har nu börjat medicinera med Atarax och Zoloft för detta. Kanske är det ångest som gjort att jag gått ner i vikt! Jag har också gått i kognitiv terapi för min hälsoångest.
Skrivet av Michael Wedén...
Om man har gjort en koloskopi för ett år sedan kan du känna dig alldeles säker på att det inte är något farligt! Symtomen vid cancer är visserligen ofta just blödning från tarmen, men på ett år kan ingen cancer hinna utvecklas. Lider man av förstoppning är det en mycket vanlig

komplikation att drabbas av sprickor i ändtarmsöppningen (analfissur) eller hemorrojder.Behandlingen skall inriktas på förstoppningen, eftersom den är roten till det onda. Det är högst sannolikt att din panikångest kan ha bidragit till att försämra situationen. Det är förstås viktigt att försöka behandla även detta tillstånd.

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress