Ange ditt sökord

Annons:

Måste man ta antibiotika vid urinvägsinfektion?

Måste man ta antibiotika när man har urinvägsinfektion? Och är det farligt att ha samlag när man har urinvägsinfektion även om det är samma person?

Kvinna, 17 år

Ungefär hälften av alla kvinnor får urinvägsinfektion någon gång i livet och det är vanligare bland unga kvinnor. För kvinnor med milda eller måttliga besvär av sin urinvägsinfektion rekommenderas faktiskt att man väntar ut att infektionen läker ut av sig själv, utan antibiotikabehandling. Man får gärna öka sitt vätskeintag lite så att bakterier lättare sköljs bort med urinen. Själva antibiotikabehandlingen syftar i första hand till att förkorta tiden för infektionen.

Det finns olika komplicerande faktorer som gör att man bör behandla en urinvägsinfektion med antibiotika. Exempel på detta är vid feber i samband med infektionen, hos män, graviditet, tätt återkommande urinvägsinfektioner, icke-utläkta urinvägsinfektioner och infektion som kommer efter sjukhusvistelse.

Läkare brukar inte avråda från samlag i samband med en urinvägsinfektion. Men om man ofta får urinvägsinfektion efter att man har haft samlag kan man behöva tänka på att tömma blåsan efter samlag, för att minska risken för ny infektion. Observera att om man har haft samlag och drabbas av symtom som vid urinvägsinfektion kan det istället röra sig om en sexuellt överförbar sjukdom (STI), varför man kan behöva provtas för det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 17 maj, 2024 Publicerad: 17 maj, 2024

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: