Ange ditt sökord

Annons:

Linda (31) har glutenallergi sedan 15 år tillbaka och har nu fått ett stort problem:

Jag bor nämligen i ett landsting där man får maten på recept, vilket är helt perfekt. Doktorn ville helt plötsligt se min 15 år gamla journal. "Inga problem", sa jag och fixade den. Nu till mitt problem: i journalen stod att Linda med största sannolikhet har celiaki - och detta räcker tydligen inte för att behålla mina recept, så nu skall jag äta vanlig mat i tre månader för att få en "riktig" diagnos. Jag undrar: Kan han utsätta mig för detta? Kan jag på något sätt komma undan denna tortyr? Om inte, finns det något annat sätt för mig att underlätta mina tre månader, typ något man kan äta för att slippa spy i tre månader? Jag känner mig i alla fall helt hjälplös och just nu funderar jag på om det verkligen är värt att få några recept.

Skrivet av Michael Wedén...
Vi använder olika sätt att ställa diagnos på sjukdomar och när det gäller celiaki är det viktigaste sättet att ta vävnadsprover från tunntarmen. Ibland nöjer vi oss med blodprover tillsammans med patientens symtom. Nu är tyvärr inte allting svart eller vitt, och det kan vara så att resultatet av vävnadsproverna är svårtolkat och läkaren också måste använda sitt kliniska omdöme.

Jag tycker att ditt fall är ett exempel på dåligt omdöme från landstingets sida. Om din läkare för 15 år sedan ställde en diagnos och behandlingen (diet) varit effektiv, tycker jag att det är helt orimligt att kräva "ny" diagnos. Glutenfri kost är knappast något som missbrukas. Många landsting försöker av naturliga skäl komma ifrån kostnaderna för bidrag och alla landsting subventionerar inte denna diet. Vill man dra ner på subventionerna skall man stå för det gentemot väljarna och inte utsätta patienterna för undersökningar som kostar pengar och dessutom leder till obehag. Skulle möjligen ett intyg från en mag/tarm-specialist hjälpa? Be i så fall om en remiss! Ta med dig dina gamla journaler!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: