Ange ditt sökord

Annons:

(Kv 26) började förra hösten få ont i magen (svårt att säga exakt var):

Magen blev uppblåst till och från. Jag gick till doktorn i januari och där togs en del prover utifrån den anamnes jag lämnade. Blod-, el- och leverstatus var bra och så var gluten negativ. Jag hade inte heller blod i avföringen. Jag fick diagnosen colon irritabile utan några fler undersökningar. Jag var hos en gynekolog och uteslöt någon gynekologisk åkomma innan. Sedan gick våren och jag kände mig lugn eftersom jag visste vad det var och de enda symtomen var det magonda (i nedre delen av buken) och den uppblåsta magen emellanåt. Sommaren var helt underbar; jag kände inte av det magonda mer än någon enstaka gång. Fram till november har det varit bra. Men nu är jag inne i en jobbig period. Har ständigt ont i nedre delen av magen och den uppblåsta magen kommer ibland. Har normal avföring och går på toa regelbundet. Jag känner mig orolig och kan få för mig att det kanske är något annat. Ska man inte göra fler undersökningar? Jag är lite slarvig med kosten, äter oregelbndet och går gärna och småäter. Äter dåligt med frukt och fibrer. Är det något jag skall tänka på? Har du några råd vad gäller kosten? Stora måltider klarar jag inte av, magen säger ifrån efter ett kort tag. Har inte ont nattetid och när jag är aktiv och gör något glömmer jag bort smärtan.
Finns någon medicin eller hälsokost man kan ta för att lindra? Jag gör vad som helst för att slippa besvären. Jag blir så deprimerad och har inte lust med något. Familjen blir ju lidande också.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Nej, någon medicin för detta finns inte. Men det låter som att du måsta ta tag i din kosthållning och se till att mage och tarm kommer i balans. En genomtänkt och konsekvent kostomläggning kan du säkert få hjälp med att utforma, men det är bara du själv som kan se till att du verkligen följer en kostlista. Tag dig nu samman och gå in för detta – så här skall du inte behöva ha det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 21 december, 2009

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: