Ange ditt sökord

Annons:

(Kv 26) började förra hösten få ont i magen (svårt att säga exakt var):

Magen blev uppblåst till och från. Jag gick till doktorn i januari och där togs en del prover utifrån den anamnes jag lämnade. Blod-, el- och leverstatus var bra och så var gluten negativ. Jag hade inte heller blod i avföringen. Jag fick diagnosen colon irritabile utan några fler undersökningar. Jag var hos en gynekolog och uteslöt någon gynekologisk åkomma innan. Sedan gick våren och jag kände mig lugn eftersom jag visste vad det var och de enda symtomen var det magonda (i nedre delen av buken) och den uppblåsta magen emellanåt. Sommaren var helt underbar; jag kände inte av det magonda mer än någon enstaka gång. Fram till november har det varit bra. Men nu är jag inne i en jobbig period. Har ständigt ont i nedre delen av magen och den uppblåsta magen kommer ibland. Har normal avföring och går på toa regelbundet. Jag känner mig orolig och kan få för mig att det kanske är något annat. Ska man inte göra fler undersökningar? Jag är lite slarvig med kosten, äter oregelbndet och går gärna och småäter. Äter dåligt med frukt och fibrer. Är det något jag skall tänka på? Har du några råd vad gäller kosten? Stora måltider klarar jag inte av, magen säger ifrån efter ett kort tag. Har inte ont nattetid och när jag är aktiv och gör något glömmer jag bort smärtan.
Finns någon medicin eller hälsokost man kan ta för att lindra? Jag gör vad som helst för att slippa besvären. Jag blir så deprimerad och har inte lust med något. Familjen blir ju lidande också.

Skrivet av Christer Hjortsberg…
Nej, någon medicin för detta finns inte. Men det låter som att du måsta ta tag i din kosthållning och se till att mage och tarm kommer i balans. En genomtänkt och konsekvent kostomläggning kan du säkert få hjälp med att utforma, men det är bara du själv som kan se till att du verkligen följer en kostlista. Tag dig nu samman och gå in för detta – så här skall du inte behöva ha det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

När man blir sjuk

Varför sprids vinterkräksjukan på vintern?

Hej Anki, jag undrar varför vinterkräksjuka sprids som mest under vintern och inte under andra tider på året? Och hur kan jag som bäst skydda mig och min familj att få vinterkräksjuka? Funkar det att äta vitpeppar eller är det en myt?

Mage & Tarm

Hur botar jag min hicka?

Hur kan man bota /lindra hicka? Jag har till och från hicka i 6 dagar på raken.

Mage & Tarm

Vill veta mer om PBC

Har tydligen anlag för PBC, berätta gärna om denna sjukdom.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: