Ange ditt sökord

Annons:

Kost vid mjälleksem?

Hej!

Jag undrar om det finns rekommendationer vad gäller kost när man lider av svår mjälleksem både i hår och ansikte. Har även haft Rosaceautbrott och vet då att man sa att jag skulle undvika stark mat etc.
Har hört av vid seborré ska man undvika socker. Vad har ni för rekommendationer?

Mvh
Tekla

Kostens betydelse vid mjälleksem är nog inte så vetenskapligt undersökt. Precis som Du säger brukar rosaceapatienter vara känsliga i ansiktshuden, varför man rekommenderar att undvika starkt kryddad mat, vin & sprit, alltför mycket varma drycker då detta kan ge mer "hetta" i ansiktet.
När det gäller mjälleksem har jag också fått höra att socker, sötsaker och basiska livsmedel skulle kunna förvärra tillståndet. Jag tror det är mycket individuellt hur man reagerar och själv brukar jag inte ge några matrekommendationer. Har man besvär finns det effektiv, medicinsk hjälp att få i form av schampon och krämer.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: