Ange ditt sökord

Annons:

Kortison och graviditet

Hej! Jag är en tjej på 23 år med några funderingar:
Jag smörjer mig ca 1 gång i veckan med betnovat kräm, har atopiskt eksem, samt blåsor på händerna som kommer och går. Det känns som om jag inte kan trappa ner mer på kortisonet utan att kunna hålla huden i kontroll. Till frågan: kan användningen av kortison ha skadat mitt barn, (inga synliga “skador”) har ju använt i c:a 1 och 1/2 år nu. Smörjde ganska intensivt periodvis under graviditeten och nu är jag orolig för om jag vågar fortsätta att amma honom?
Sen undrar jag om det finns något samband med eksem och vitamin B12-brist?

Tacksam för svar,
från en orolig mamma

Ang kortisoninsmörjning av huden, så vet man att ca 1-2% av kortisonet tas upp i kroppen. Man rekommenderar att man under graviditeten helst inte smörjer sig dagligen och på stora hudpartier för att minimera riskerna. Att bara smörja sig 1 gång i veckan låter så ofarligt det kan vara. Vill man vara på ännu säkrare mark, så är sannolikt de nyare kortisonmolekylerna som finns i Elocon- och Flutivate-kräm nog ännu säkrare än Betnovat. Att smörja intermittent med kortison är ett bra sätt för att undvika/minimera risken att eksemet återkommer.
Atopiskt eksem har mig veterligen inget känt samband med B12-brist.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Tetralysal

Hejsan! Jag är en kille som har kraftig acne och min läkare har ordinerat mig Tetralysal (lymecyclin). Eftersom det är ett antibiotikum undrar jag om man kan dricka alkohol samtidigt som man intar dessa?

Hud & Hår

Smärta vid beröring

Hej!Jag får ibland områden på huden, kan variera från 4-5 cm i diameter upp till 20 cm, där jag upplever smärta vid beröring, och ibland värker det till utan beröring, i just det området. Det hela känns alltså som om huden blivit överkänslig för beröring. Det brukar vara några dagar, och sedan försvinna. Det dyker upp på helt olika ställen på kroppen, med några månaders mellanrum. Det syns inget på själva hudpartiet i sig, det ser helt normalt ut. Vad beror detta på? Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: