Ange ditt sökord

Annons:

Konstiga prickar i ansiktet på min 2-åring

Hej jag undrar angående min dotter. Hon har på kinderna på sidan under ögonen fått ett gäng prickar som är som blåsor men torkade på en dag och de går upp och ner under några dagar. Har vistats ute mycket i helgen. Hon är nu prickig med röd svullnad lite grann. Undrar vad det kan vara behöver jag gå till läkare med henne eller är det något som går över av sig själv?

Nu när vårsolen börjat lysa på många ställen i Sverige, blir det tyvärr en del som kommer reagera negativt på allt solljus. Man räknar med att ca 10-20% får varierande grad av soleksem (polymorft ljusutslag), vilket brukar yttra sig som rodnad, plitor och ibland med svullna utslag ofta med klåda. Det ska gå över på några dagar och kan vid behov behandlas med kortisonkräm modell Hydrokortison några dar. För att undvika besvär ifall hon vistas ute mycket i det fina vädret är solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor, t.ex pH5 Eucerin barnlotion solskydd 15/25 (kan ha bytt namn). Succesivt under våren får de flesta en härdning av huden, och problemet försvinner för denna gång. Jag skulle avvakta, men går det inte över på 1 max 2 veckor bör t.ex barnavårdscentralen titta på dottern.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: