Ange ditt sökord

Annons:

“Knutte” (50) undrar varför hans hustru är “svartlistad” av landstinget:

Min fru lider sedan januari av mycket svåra smärtor och kramper i urinvägar och underliv. Samtidigt har hon svåra problem att eliminera avföringen. Det hela beror enligt vissa på att det är en sammanväxning mellan kolon och vaginaltoppen efter en hysterektomi i september förra året.

Det började smygande i januari för att eskalera under hela våren och sommaren.
Hon har varit i kontakt med gyn där operationen utfördes. Där säger man bara att det inte är ett gynekologiskt problem, utan att det är ett fall för mag-tarm och deras kirurger. Samma gäller i andra riktningen - att det är gynekologiskt betingat. Magnetkamera har visat att det är en sammanväxning i den regionen. En proktolog har också sagt att det är mycket möjligt att det är denna faktor som utlöser alla kramper i urinvägarna. Urologen har försökt med stimulering av nerverna vaginalt, men det har inte givit resultat. Det har snarare blivit värre för var gång hon stimulerat. Därför har hon på inrådan av urologen avbrutit behandlingen. Enligt proktologen kan det ha samband med att tarmen gör mera ont när man stimulerar den som hon har gjort.

Ingen vill hjälpa henne att ta isär sammanväxningarna med laparaskopi, eftersom "det blir i alla fall lika efter ett par månader". Just nu söker vi med ljus och lykta efter en privat institution som kan utföra denna operation. Det tycks som om landstinget i Stockholm har "svartlistat" henne från all hjälp för detta svåra tillstånd. Hon får helt enkelt lära sig att leva med dessa svåra smärtor. Hon har förstås fått erbjudande om samtal för att kunna stå ut med smärtorna, men det är ju förstås av friska människor som aldrig haft denna typ av problem.

Hon är dessutom så pass handikappad så att hon har personlig assistent. Av och till rullstolsbunden. Det är undertecknad som är assistent och även make. Kan ni hjälpa oss att få ett meningsfullt liv tillbaka, eller bara ett uppslag vart man kan vända sig för att få hjälp. Det börjar bli svårt för henne nu att klara smärtorna.

Skrivet av Michael Wedén...
Michael föreslår att klinikchefen skapar en "specialist-trojka": Din fru har alltså besvär både med kramper i urinvägarna, underlivet och tarmtömningen. Det är säkert inte så lätt att fastställa om det har sin orsak i sammanväxningar, eller om det kan bero på något annat.

Om man tror att besvären har uppkommit till följd av en operation, så är det för mig förståeligt att man är försiktig med att utföra ännu en operation. Jag tycker inte att man skall operera henne igen om man inte känner sig säker på att det kommer att hjälpa.

Jag förstår att ni känner er övergivna av läkarna, som bollar problemet mellan sig istället för att tillsammans hjälpas åt med att lösa det. Skulle det vara möjligt att försöka få till stånd ett möte med gynekolog, proktolog, urolog och er båda? Då skulle ni kunna diskutera möjligheter och risker, eventuellt också förankra ett beslut - vilket det nu blir.

Överhuvudtaget anser jag att ett problem av denna karaktär bör lösas på den klinik eller sjukhus där det har uppstått, istället för att man vänder sig någon annanstans. Mitt förslag är att ni skriver till verksamhetschefen på kvinnokliniken och undersöker möjligheten till ett möte med berörda specialister.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: