Ange ditt sökord

Annons:

Knottror/blåsor = psoriasis?

Hej.
Jag är en 24 år gammal kille.
Häromdagen upptäckte jag något konstigt utslag/märke på min högra sida av nedre ryggen (bakre höften ungefär). Jag är väldigt orolig över vad det kan vara.
När jag först upptäckte utslaget/märket, var det som en klase av hudfärgade små små blåsor/knottror, som satt liksom i två 'parallella' streck. Först så trodde jag att det var små pormaskar och försökte skrapa bort dom, men när jag skrapade på dom, så liksom "stack" de till och blev röda och irriterade. Hela området är nu rött och ca 2-3 cm i diameter stort.
Det kliar inte någonting, men om jag skrapar med nageln på området så gör det lite ont.

Detta oroar mig (förhoppningsvis i onödan), eftersom jag aldrig tidigare haft besvär med liknande utslag (jag har för övrigt hittills inga andra linkande utslag på kroppen vad jag lagt märke till). Så vad kan det vara?
Min mardröm är att det skulle kunna vara en inledningsfas i sjukdomen psoriasis... Kan det vara det? Om inte, vad kan det annars vara?

/Orolig person

Hej!
Det är lättare att tala om vad detta INTE låter som: nämligen psoriasis. Psoriasis fjällar på ett särskilt sätt som inte stämmer med din beskrivning. I övrigt kan man gissa på någon form av bettreaktion? Kvalster kanske, granar som finns överallt inomhus nu, lär innehålla massor av små kvalster som kan ge irritation på huden fast de inte kan bosätta sig där. De får pröva med receptfri hydrokortison, och söka läkare för diagnos och behandling om det ej går över!
F

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: