Ange ditt sökord

Annons:

Knottror på panna, bröst, axlar och runt öron

Hejsan, jag har sedan några år tillbaka fått små vita prickar på bröstet, det ser ut som att de är små hårsäckar som man kan klämma. Eftersom de bara uppkommer ibland och brukar försvinna efter en tid, har jag inte sökt läkare. Under våren var jag utomlands, blev sjuk och fick då stora problem med prickarna som jag förmodligen förvärrade genom att klämma på dem. Hela bröstet blev fullt av något som såg ut som acne, de annars vita prickarna blev irriterade och röda. Efter behandling med Lederpax-servetter försvann problemen. Prickarna återkom sedan på bak på axlarna och några få på överarmarna. Nu har jag prickar i pannan, små prickar i hårbotten och runt öronen och halsen nära öronen. Hårbotten kliar och när man riven är det som små hårda vita kulor som kommer från hårsäckarna. Problemen syns inte så mycket. Jag har aldrig haft problem med acne. Jag är just nu ganska stressad och det kanske påverkar det hela negativt. Tacksam för svar!

Hej!
Det låter i första hand som follikuliter (hårsäcksinflammation) som du kan läsa om i dermatologens patientinformation. Dessa kan orsakas av olika mikroorganismer, varav jästsvamp är vanligast. Denna jästsvamp ska finnas på huden normalt, men ökar i mängd om man tex svettas mycket av träning och värme eller vid stress.
Pröva en mjukgörande kräm eller loition med propylenglykol tex Propyless. Om inte det fungerar så får du bäst hjälp hos en hudspecialist
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: