Ange ditt sökord

Annons:

Knottriga utslag på framsidan av händerna

Hej!
Jag är 27 år och har för ca 1,5 v sedan fått knottriga utslag, först på höger- sedan på vänsterhanden. Det började mera lokalt på ett ställe på högerhanden och efteråt har det spridit sig. Utslagen är bara lokaliserade på händerna -framsidan, det kliar så mycket att man inte står ut. De har samma färg som huden men blir röda då man kliar. Såklart försöker jag undvika att klia men man kan ibland inte kontrollera vad man gör i sömnen.
Jag har köpt Cortisonsalva och har använt den i 4 dagar men det känns inte bättre Jag undrar vad detta är och är rädd att det kan spridas till resten av kroppen. Jag tvättar mig ofta om händerna dagligen - jag jobbar inom vården.
Försöker att kontrollera detta också men det har inte blivit bättre. Annars är jag frisk och har inga kända allergier mot djur eller gräs pollen och liknande. Borde jag se en läkare för detta?
Tacksam för svar.

Knottriga utslag på händerna kombinerat med klåda, låter som eksemartade besvär. Utsätter man händerna hela tiden för retande ämnen, tvål och vatten torkar hudens naturliga hudskydd ut, och man kan få sk traumiterativt handeksem ("husmorseksem"). Behandlingen utgår ifrån att försöka inte torka ut huden så mycket - låter lättare än det i själva verket kan vara. Utifrån vad arbetet kräver kan man ibland bara skölja händerna och inte alltid använda tvål, och kanske använda en snällare tvål. Försöka dra ner på spritavtvättningen av händerna. Använda mycket mjukgörande kräm och gärna nån fet salva till natten, t.ex Repair. Har Du dessutom använt receptfri Hydrokortisonkräm utan att bli bättre, behöver Du säkert nån starkare steroidkräm modell Elocon.
Ta upp Ditt problem i första hand med Din överordnade på arbetet (avdelningssköterskan?) som kanske kan hjälpa Dig. Skulle detta inte fungera och besvären känns "arbetsorsakade", kontaktar Du Din företagsläkare eller Din distriktsläkare/husläkare. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: