Ange ditt sökord

Annons:

Knottriga utslag på framsidan av händerna

Hej!
Jag är 27 år och har för ca 1,5 v sedan fått knottriga utslag, först på höger- sedan på vänsterhanden. Det började mera lokalt på ett ställe på högerhanden och efteråt har det spridit sig. Utslagen är bara lokaliserade på händerna -framsidan, det kliar så mycket att man inte står ut. De har samma färg som huden men blir röda då man kliar. Såklart försöker jag undvika att klia men man kan ibland inte kontrollera vad man gör i sömnen.
Jag har köpt Cortisonsalva och har använt den i 4 dagar men det känns inte bättre Jag undrar vad detta är och är rädd att det kan spridas till resten av kroppen. Jag tvättar mig ofta om händerna dagligen - jag jobbar inom vården.
Försöker att kontrollera detta också men det har inte blivit bättre. Annars är jag frisk och har inga kända allergier mot djur eller gräs pollen och liknande. Borde jag se en läkare för detta?
Tacksam för svar.

Knottriga utslag på händerna kombinerat med klåda, låter som eksemartade besvär. Utsätter man händerna hela tiden för retande ämnen, tvål och vatten torkar hudens naturliga hudskydd ut, och man kan få sk traumiterativt handeksem ("husmorseksem"). Behandlingen utgår ifrån att försöka inte torka ut huden så mycket - låter lättare än det i själva verket kan vara. Utifrån vad arbetet kräver kan man ibland bara skölja händerna och inte alltid använda tvål, och kanske använda en snällare tvål. Försöka dra ner på spritavtvättningen av händerna. Använda mycket mjukgörande kräm och gärna nån fet salva till natten, t.ex Repair. Har Du dessutom använt receptfri Hydrokortisonkräm utan att bli bättre, behöver Du säkert nån starkare steroidkräm modell Elocon.
Ta upp Ditt problem i första hand med Din överordnade på arbetet (avdelningssköterskan?) som kanske kan hjälpa Dig. Skulle detta inte fungera och besvären känns "arbetsorsakade", kontaktar Du Din företagsläkare eller Din distriktsläkare/husläkare. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!