Ange ditt sökord

Annons:

Klump i magen

Hej, har haft en tuff uppväxt med morsan som ensamstående med mig och sedan jag var tolv min lillebror. Har under säkert 5-6 års tid (från dess att jag börjat styra mitt liv själv) visat tendens på att alltid alltid alltid ha problem med den välkända “klumpen i magen”. Farsan har under 15 års tid inte varit med i bilden, jag har ständigt blivit mobbad trots flera byten av skola. Mina symptom är, för mycket och för lite sömn, lättirriterad, är folk till lags onormalt mycket, när jag tänker på helt random saker kan jag brista ut i gråtattacker precis som att de va en öm punkt jag inte visste om, ofta självmords tankar men aldrig allvarliga sådana, sätter mig själv ständigt i situationer där ångesten bara byggs upp. Vad tror du att jag hade kunnat lida av? John, 22 år

Det är svårt att svara på vad Du lider av på Din beskrivning. Det som är klart är ju att Du har ett rejält ångestpåslag nästan jämnt. Det finns bra skattningsskalor för olika psykiatriska tillstånd, t.ex. kan det vara en pågående depression med mycket ångestinslag. Det kan också vara en generaliserad ångest (GAD) som yttrar sig som att Du oroar Dig för småsaker och tänker ”tänk om det händer….”. Ta kontakt med Din husläkare och beskriv symtomen så får läkaren göra en bedömning om Du bör remitteras till Psykiatrin eller om Du kan få hjälp vid vårdcentralen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 12 februari, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: