Ange ditt sökord

Annons:

Kliande röd/rosa, torra utslag i tumavtrycks storlek

Hejsan!

Jag på sista tiden fått röd/rosa utslag på fram och baksidan benen, en mitt på ryggen, på rumpan, hårbotten, hårfästet i pannan och underarmarna. Utslagen är nästan alltid stora som tumavtryck och kliar. De börjar som små vita torra prickar och sedan växer till tumavtrycks storlek. Utslagen är torra, flagnar och kan även nämna att huden blir lite lite förhårdnad.
I hårbotten är utslagen samma torra, röd/rosa, flagnar och kliar. Utslagen blir aldrig större än så, dem stannar i tumstorlek. Ustlagen är helt runda och det är endast problem i utslagen.
Har besökt två läkare men jag har fått samma svar att det inte är svamp och att det kan vara en sorts psoriasis. Har fått kortison krämer (sterioder) som är starka. Detta hjälper bara lite, det försvinner aldrig utan det slutar klia och det flagnar inte så mycket. Men det återkommer efter någon dag igen. Använder även fungoral och kräm i hårbotten. Det hälper lite, men dem är ändå kvar och blir sedan lite som torra myggbett.
Vad är nu detta jag har? Jag har aldrig tidigare haft utslag eller hudproblem. Ingen i min släkt har psoriasis. Jag har aldrig kontakt med djur.

Jag tycker att detta är jättejobbigt, och jag får ett nytt utslag varje månad nästan. Har haft detta sedan början på sommaren. Det blev inte bättre med sol och bad heller.

Hoppas på jättemycket på svar. Tack på förhand!
MVH Erik

Skulle det vara psoriasis, så är detta en ärftlig sjukdom, men av de som drabbas är det bara 1 av 3 som har känd psoriasis hos förälder och/eller syskon. Har Du utslag både på kroppen och spritt lite var stans inklusive i hårbotten, och de är som Du säger röda, torra och lite fjälliga med skarp gräns mot den friska huden låter det som psoriasis. Är Du/läkaren osäker, kan ett hudprov från en obehandlad förändring vara av värde. Sommarsol hjälper de flesta med psoriasis, men 15% får ingen effekt och 5% blir sämre av sol.
Bor Du i Stockholmstrakten har vi på Hudkliniken, Karolinska i Solna en pågående studie för alla med nydebuterad (misstänkt) psoriasis sista året, där Du gratis kan söka för kontroll och hjälp (mot att man bl.a om diagnosen stämmer får fylla i ett frågeformulär). Tele till vxl 08-517 700 00. Annars tycker jag Du diskuterar med Din behandlande läkare och ber ev om remiss till hudspecialist ifall Du inte blir hjälpt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!