Ange ditt sökord

Annons:

Kliande och svidande torra fläckar

Jag är en tjej på 25 år som har vad jag tror är psoriasis, flera nära släktingar har fått diagnosen.
Jag har stora torra fläckar på knäna, fötterna, hårbotten, bakom öronen och på armbågarna.
Det är helt vitt och tjockt. Kan klia bort tjocka flagor från de utsatta områdena. Vissa perioder är jobbigare än andra som tex. vintern, de blossar allt upp och blir större och kliar och blir sårigt och även blöder ibland. Det svider om jag duschar och ibland i perioder händer det att det vätskar från hårbotten och bakom öronen.
På sommaren är besvären mindre men finns dock kvar. Tycker att det verkar som att eksemen som jag har blir bättre när jag solar solarium, eller solar på stranden av någon anledning.
Har haft det så här i minst 10 år men har aldrig gått till läkare. Tror ni att det är psoriasis? Vad bör jag göra åt saken? Har försökt behandla med kortison, men avbrutit det igen då det svider så hemskt.
Tack på förhand.

Hej!
Det låter som att du har rätt i ditt antagande att det rör sig om psoriasis. Du bör absolut söka husläkare och be om remiss till hudläkare/ eller psoriasisförbundets behandlingsanläggningar om det finns någon sådan där du bor. Psoriasisbehandling ges individuellt utifrån hur besvärlig och utbredd sjukdomen är. Den enklaste behandlingen är sol,salta bad och kortisonkräm enligt schema. Det finns kortisonkräm/salva som inte svider. Du behöver lära dig att avfjälla psoriasisområdena innan du behandlar dem. Man kan behandla med ultraviolett ljus under några veckor i särskilda ljusboxar, det rör sig dock om andra våglängder än de som finns i solarier och solarium brukar ej vara effektivt.
Psoriasis är vanligt i Sverige (ca 2-3% av befolkningen), och många har lindriga besvär. Men det är trots allt en kronisk sjukdom och det är din rättighet att få träffa en läkare och diskutera bästa behandling och vad sjukdomen innebär för just dig!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!