Ange ditt sökord

Annons:

Kliande och svidande torra fläckar

Jag är en tjej på 25 år som har vad jag tror är psoriasis, flera nära släktingar har fått diagnosen.
Jag har stora torra fläckar på knäna, fötterna, hårbotten, bakom öronen och på armbågarna.
Det är helt vitt och tjockt. Kan klia bort tjocka flagor från de utsatta områdena. Vissa perioder är jobbigare än andra som tex. vintern, de blossar allt upp och blir större och kliar och blir sårigt och även blöder ibland. Det svider om jag duschar och ibland i perioder händer det att det vätskar från hårbotten och bakom öronen.
På sommaren är besvären mindre men finns dock kvar. Tycker att det verkar som att eksemen som jag har blir bättre när jag solar solarium, eller solar på stranden av någon anledning.
Har haft det så här i minst 10 år men har aldrig gått till läkare. Tror ni att det är psoriasis? Vad bör jag göra åt saken? Har försökt behandla med kortison, men avbrutit det igen då det svider så hemskt.
Tack på förhand.

Hej!
Det låter som att du har rätt i ditt antagande att det rör sig om psoriasis. Du bör absolut söka husläkare och be om remiss till hudläkare/ eller psoriasisförbundets behandlingsanläggningar om det finns någon sådan där du bor. Psoriasisbehandling ges individuellt utifrån hur besvärlig och utbredd sjukdomen är. Den enklaste behandlingen är sol,salta bad och kortisonkräm enligt schema. Det finns kortisonkräm/salva som inte svider. Du behöver lära dig att avfjälla psoriasisområdena innan du behandlar dem. Man kan behandla med ultraviolett ljus under några veckor i särskilda ljusboxar, det rör sig dock om andra våglängder än de som finns i solarier och solarium brukar ej vara effektivt.
Psoriasis är vanligt i Sverige (ca 2-3% av befolkningen), och många har lindriga besvär. Men det är trots allt en kronisk sjukdom och det är din rättighet att få träffa en läkare och diskutera bästa behandling och vad sjukdomen innebär för just dig!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: