Ange ditt sökord

Annons:

Kliande och “stickande” handblåsor

Är 22 år och under de senaste knappa 3 åren så får jag periodvis återkommande små (1-3mm diam) vätskefyllda (ytterst liten mängd genomskinlig vätska) blåsor på händerna (ej handflatan och mest fingrarna), dessa kliar något helt otroligt och ger upphov till en svår klåda.
I samband med detta får jag även en stickande känsla i hela handens hudlager.
De större blåsorna lämnar efter sig röda små ärr, medans efter de små blåsorna endast blir lite flagnad/fjällad hud.
Besvären som jag beskriver har inte visat sig över handledens "knöl", samt att det ter sig värre vid varmare temperatur (nästan enbart inomhus).
Ibland där jag kliat sönder en större blåsa uppkommer det gärna små runtomkring.
Att tvätta händerna noggrant med tvål, hjälper kortsiktigt den kliande känslan, men istället så ökar den stickande känslan i betydligt större utsträcking.
Har ej märkt av att årstiden skulle spelat någon roll.
har haft ringa besvär med nickel-hudkontakt förut på den tiden då det fanns i jeansknappen i midjan, men nuförtiden kommer jag aldrig i kontakt med detta.
Har inga fotbesvär.
Jag sitter ganska mycket vid datorn och skriver, kan det vara kontakteksem mot tangentbordsplasten?
Vad kan detta vara, och vad ska jag göra?

Hej Martin,
Dina besvär med intensivt kliande blåsor i händerna är sannolikt ett tecken på aktiv eksem. Det kan vara nåt Du inte tål som Du kommer i kontakt med, eller ev det som kallar dyshidrotiskt eksem (pompholyx). Den senare sjukdomen vet man inte orsaken till, men ger blåsbildning oftast i handflator och gärna på fingrars sidor. Sjukdomen kommer i perioder, och man brukar gärna använda en stark kortisonkräm för att få det att gå över snabbare.
Allergi mot tangentbord är mycket ovanligt och allergi mot härdad plast är mycket ovanligt. Håller man däremot på att gjuta med plast eller som hobbyarbete (t.ex epoxylim som Araldit) ska man vara försiktig. Om det är nåt i omgivningen Du använder som Du misstänker, kan man göra ett brukstest - smörja med det morgon och kväll i t.ex armvecket under 3-5 dagar. Är man allergisk mot ämnet/krämen utvecklar Du ett eksem på platsen. Blir Du inte bättre tycker jag Du ska visa upp Dig för Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: