Ange ditt sökord

Annons:

Kliande och “stickande” handblåsor

Är 22 år och under de senaste knappa 3 åren så får jag periodvis återkommande små (1-3mm diam) vätskefyllda (ytterst liten mängd genomskinlig vätska) blåsor på händerna (ej handflatan och mest fingrarna), dessa kliar något helt otroligt och ger upphov till en svår klåda.
I samband med detta får jag även en stickande känsla i hela handens hudlager.
De större blåsorna lämnar efter sig röda små ärr, medans efter de små blåsorna endast blir lite flagnad/fjällad hud.
Besvären som jag beskriver har inte visat sig över handledens "knöl", samt att det ter sig värre vid varmare temperatur (nästan enbart inomhus).
Ibland där jag kliat sönder en större blåsa uppkommer det gärna små runtomkring.
Att tvätta händerna noggrant med tvål, hjälper kortsiktigt den kliande känslan, men istället så ökar den stickande känslan i betydligt större utsträcking.
Har ej märkt av att årstiden skulle spelat någon roll.
har haft ringa besvär med nickel-hudkontakt förut på den tiden då det fanns i jeansknappen i midjan, men nuförtiden kommer jag aldrig i kontakt med detta.
Har inga fotbesvär.
Jag sitter ganska mycket vid datorn och skriver, kan det vara kontakteksem mot tangentbordsplasten?
Vad kan detta vara, och vad ska jag göra?

Hej Martin,
Dina besvär med intensivt kliande blåsor i händerna är sannolikt ett tecken på aktiv eksem. Det kan vara nåt Du inte tål som Du kommer i kontakt med, eller ev det som kallar dyshidrotiskt eksem (pompholyx). Den senare sjukdomen vet man inte orsaken till, men ger blåsbildning oftast i handflator och gärna på fingrars sidor. Sjukdomen kommer i perioder, och man brukar gärna använda en stark kortisonkräm för att få det att gå över snabbare.
Allergi mot tangentbord är mycket ovanligt och allergi mot härdad plast är mycket ovanligt. Håller man däremot på att gjuta med plast eller som hobbyarbete (t.ex epoxylim som Araldit) ska man vara försiktig. Om det är nåt i omgivningen Du använder som Du misstänker, kan man göra ett brukstest - smörja med det morgon och kväll i t.ex armvecket under 3-5 dagar. Är man allergisk mot ämnet/krämen utvecklar Du ett eksem på platsen. Blir Du inte bättre tycker jag Du ska visa upp Dig för Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!