Ange ditt sökord

Annons:

Kliande eksem på höfter och överarmar

Hej!
I snart 10 år (är nu 31 år) har jag haft eksem/plitor på överarmarna och på höfterna. De första åren trodde jag det var finnar som kliade och som jag rev sönder.
På vinterhalvåret då jag har mera långärmade tröjor och skjortor så kommer jag inte åt att klia så då brukar det vara bättre.
En del av eksemplitorna har ibland lite vätskan ibland mycket lite gult var i sig.

Men det har blivit en ovana att riva på dessa eksem så att det blöder, sen kliar sårskorporna och sen rivs de i sin tur isönder. Jag har fått fula ärr med tiden.
En del personer säger att det är smittkoppor, en del säger att det har med stress och kanske nervositet att göra.
Jag har inte haft besvär med finnar/acne och eksem på övriga kroppsdelar.
Vad tror du att det kan vara?
Finns det några bra receptfria salvor på apoteket som kan hjälpa?

Svartill signaturen GL
Enligt din beskrivning låter det som så kallade neurotic excoriations. Detta betyder att man av någon anledning fått klåda ofta just på överarmar och övre delen av ryggen. Klådtröskeln sänks och så fortsätter man att klia vilket ofta beror på stress och nervositet precis som du skriver.
Om du genom att noga försöka tänka på att inte riva kan undvika detta så läker huden, tyvärr ofta med ärr. Pröva Propyless eller Caress som kan ha viss klådstillande effekt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 augusti, 2002 Publicerad: 1 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: