Ange ditt sökord

Annons:

Klåda/sveda på sommaren

Hej Doktor Ylva Linde!

Två somrar i rad har jag drabbats av en helt obeskrivligt smärtsam klåda/sveda. Första året var det på mage och bröst och andra året på ryggen. Klådan höll i sig i ungefär tre dagar. Det syntes ingenting på huden men det kliade så mycket att jag grät och skrek konstant, (kändes som knivar)Vid båda tillfällena vistades jag vid havet och solade och badade mycket. Jag är mycket känslig för sol och solar därför försiktigt. Kan solen skada din hud så illa utan att det syns någonting utanpå? Kan det ha varit hårsäcksinflammation? Jag är nu orolig för att drabbas av detta igen. Jag besökte läkare vid andra tillfället, men hon kunde inte hjälpa mig. Vad tror du? Tacksam för svar

Svar till signaturen Malin
Nässelutslag kan uppkomma av sol. Det kliar och bränner och kan kanske vara svårt att se om huden är brun och utslagen väldigt utbredda. Man bör nog också undersöka så att du inte har förhöjd halt av så kallade porfyriner i huden. Det kan ge en mycket besvärlig brännande känsla utan att något syns på huden. Du bör tills vidare absolut undvika solen. Vid soleksem som kan vara mycket besvärligt syns alltid utslag i form av kliande knottror.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 juli, 2002 Publicerad: 15 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: