Ange ditt sökord

Annons:

Kicki (54) vill veta mer om rätt kost och undrar om kroppen kan få för mycket kalk;

Jag har osteoporos och har i snart 1 år ätit Fosamax + Calcichew D3. Jag har funderat på om min kropp är för sur, så att skelettet urkalkas. En bekant har rekommenderat en kalk-kur (1 msk kalkpulver som ska lösas upp i 40-45-gradigt vatten morgon och kväll under en månads tid). Kan kroppen få för mycket kalk? Jag skulle vilja ha en coach som kan visa vad man själv kan göra för att motverka osteoporos - ett träningsprogram. Och en näringsfysiolog som kan handleda om rätt kost.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
JA det finns risk att en ökad mängd kalk leder till nybildning och ansamling av njursten. Kroppens syremängd regleras av njurarna och via njursvikt mäts surhetsgraden i blodet. Jag anser det inte medicinskt korrekt att "avsura" kroppen, som vi gör med sjöar och stillastående vatten där vi möter försurning med jonbytare. Kroppen är ett system som mer är som en ”fors”. Och forsar kan vi inte avkalka som vi gör med sjöar, även om liknelsen haltar en smula.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Kaffe – dricka eller inte dricka?

Hur är det med kaffe egentligen, ska man dricka eller inte. Läser olika saker, ena dagen bra, andra inte. Utan min kopp på morgonen får jag inte gå på toa. Hälsningar Bertil

Mat & Vitaminer

Farligt äta för mycket zink?

Hejsan! Jag undrar om det kan vara farligt att äta för mycket zink? Mvh Lasse, 33

Mage & Tarm

Hur nyttigt är jordnötssmör?

Hej Sofia! Vad säger du om jordnötssmör? Jag har alltid haft uppfattningen att det innehåller massa socker och skit men nuförtiden tycker jag att man ser jordnötssmör på var och varannan fitnessprofils bilder. Det kan väl ändå inte vara nyttigt? Hälsningar, Sandra

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!