Ange ditt sökord

Annons:

Kicki (54) vill veta mer om rätt kost och undrar om kroppen kan få för mycket kalk;

Jag har osteoporos och har i snart 1 år ätit Fosamax + Calcichew D3. Jag har funderat på om min kropp är för sur, så att skelettet urkalkas. En bekant har rekommenderat en kalk-kur (1 msk kalkpulver som ska lösas upp i 40-45-gradigt vatten morgon och kväll under en månads tid). Kan kroppen få för mycket kalk? Jag skulle vilja ha en coach som kan visa vad man själv kan göra för att motverka osteoporos - ett träningsprogram. Och en näringsfysiolog som kan handleda om rätt kost.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
JA det finns risk att en ökad mängd kalk leder till nybildning och ansamling av njursten. Kroppens syremängd regleras av njurarna och via njursvikt mäts surhetsgraden i blodet. Jag anser det inte medicinskt korrekt att "avsura" kroppen, som vi gör med sjöar och stillastående vatten där vi möter försurning med jonbytare. Kroppen är ett system som mer är som en ”fors”. Och forsar kan vi inte avkalka som vi gör med sjöar, även om liknelsen haltar en smula.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mat & Vitaminer

Äta extra vitaminer som vegan?

Jag äter vegansk kost och undrar ifall vitamin B12 är så viktigt som alla påstår? Kan man få i sig detta på någon naturlig väg eller är det endast tillskott som gäller, och vad kan hända om man har brist på detta vitamin?

Mage & Tarm

Hur nyttigt är jordnötssmör?

Hej Sofia! Vad säger du om jordnötssmör? Jag har alltid haft uppfattningen att det innehåller massa socker och skit men nuförtiden tycker jag att man ser jordnötssmör på var och varannan fitnessprofils bilder. Det kan väl ändå inte vara nyttigt? Hälsningar, Sandra

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: