Ange ditt sökord

Annons:

Kerstin (56) har kronisk pancreatit orsakad av en mycket djup utbrändhet, sår på tolvfingertarmen + långvarigt bruk av Losec och Zantac (obs inte alkoholrelaterat!):

Efter en endoskopi i bukspottskörteln för två år sedan fick jag en akut inflammation med kraftiga bekymmer med matsmältning av fetter och socker. Jag ordinerades då Creon, som jag fick bekymmer med, mer ont och mådde dåligt. Sedan provade jag Cellenzym och Bromelain ur hälsokostsortimentet som också innehåller enzymer men är helt vegetabiliska. Dessa fungerar bättre, men jag måste ta rätt stora mängder med stora kostnader som följd.

Jag har nu fått pröva en annan medicin = Combizym compositum, men tyvärr mår jag dåligt även på denna medicin. Smärta i bukspottskörteln, känner mig uppkörd, mår illa och får huvudvärk och mår allmänt mycket dåligt. En känsla som kommer ca en timme efter intagen tablett till maten. Denna smärta+illamående har ökat i styrka efter varje tablett och nu vågar jag inte ta fler. Tyvärr kan min läkare inte förskriva Cellenzym och Bromelain då de är hälsokostpreparat.

Finns det trots detta ingen möjlighet att ändå få dessa förskrivna då jag inte kan ta preparat som jag reagerar negativt på. Det kan vara att jag är överkänslig mot något av de ingående ämnena i receptbelagda mediciner, ämnen som inte finns i de rent vegetabiliska enszymerna. Jag är helt beroende av min medicin och är i dag förtidspensionerad med allt vad det innebär i fråga om ekonomi. Kostnaden för Cellenzym och Bromelain är ca 9-10.000 kr/år! Vart kan jag vända mig för att få en sådan sak prövad? Jag är tacksam för råd och anvisningar.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Nej, det finns ingen rabatt som din läkare kan hänföra till dessa mediciner. Det betyder att du måste själv stå för alla kostnader för preparat som Socialstyrelsen inte har listat som rabattberättigade. Din läkare kan heller inte påverka detta och det betyder att du måste själv ta ställning till hur viktigt det är för dig att ta dessa preparat.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: