Ange ditt sökord

Annons:

Keratiniserat sår på tungans kindsida

Har sedan lång tid ett “sår” eller en keratinisering av en bit av tungan, som inte vill läka. Detta påverkar mig vad gäller mat, då varken salt, peppar eller starka kryddor tolereras, ej heller “vassa” brödbitar eller annat “vasst” födoämne. Jag har fått en biopsi tagen och analyserad och där svarar man bara “benignt ulcus” möjligen orsakad av bett. Ett annat förslag är att jag bör byta ut amalgamet i tänderna mot modernare fyllningar, men det ställer sig ganska dyrt. Har doktorn något råd, så att jag kan bli av med eländet. Jag har också prövat med kortisonsalva, men utan resultat (främst därför att applikationen är svår att lyckas med, blött fuktigt område dessutom rörligt).
Tacksam för svar

Svar till signaturen Sår på tunga
Ett vanligt tillstånd i munslemhinna eller på tungranden är så kallad lickenoid reaktion. Detta ses som en vitaktig förtjockning eller som en sårbildning i slemhinnan.Orsaken kan vara att en tandfyllning ligger mot området och skaver. Om så är fallet skall man byta ut fyllningen och detta får man inom tandförsäkringsens ram. Man kan också ha drabbats av en hudsjukdom som heter lichen ruber som i 70% även ger förändringar i munslemhinna. Det finns speciell munsalva med kortison som fäster bättre på slemhinna och det finns också andra mediciner som kan ordineras av hudspecialist. Se övrigt dermatologens patientinformation nr 10.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 maj, 2002 Publicerad: 24 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: