Kan vegetarian äta lågkolhydratkost?

Kan vegetarian äta lågkolhydratkost?

Kan vegetarian äta lågkolhydratkost?

Kvinna 52 skriver: Jag är en typisk "jojo-bantare" i mina bästa år och har nu läst en del om lågkolhydratkost. Har prövat vid ett tidigare tillfälle (Atkinskost) men till slut blev jag nästan äcklad av allt köttätande. Har också en tanke om att inte äta så mycket kött, speciellt inte rött kött och griskött, då jag har Artros i leder och tror att det blir sämre av en massa köttätande. Kan man äta lågkolhydratkost om man är vegetarian?
Annika Dahlqvist svarar:
Vid LCHF-kost (lite kolhydrater - mycket fett) ersätter man inte kolhydratenergin med kött, utan med naturligt fett - dvs smör och köttfett, och även naturligt vegetabiliskt fett. Däremot äter vi inte industrifett som margarin och omega-6-oljor (t.ex. majsolja och solrosolja). Fett innehåller dubbelt så mycket energi per viktenhet som kolhydrater och protein, så fettmängden blir bara hälften med samma energiinnehåll.
Laktovegetarianer kan äta LCHF, men urvalet av födoämnen blir mindre. De kan äta bönor och linser i stället för kött, men kolhydratmängden blir något större.
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress