Ange ditt sökord

Annons:

Kan mitt barnbarn föra mig sig “dagisbakterier” till mig?

Hej! Normalt är jag aldrig sjuk men tyvärr har jag råkat ut för förkylning 4 gånger under denna vintern. Tycker mig märka att detta inträffar varje gång då jag passar mitt barnbarn. Kan hon föra med sig "dagisbakterier" till mig? Kan man vaccinera sig mot detta eller vad göra? Tusen tack på förhand Kate 61 år

Tyvärr är det ganska vanligt att vi lite äldre på nytt kan drabbas av förkylningar när vi passar våra barnbarn. Vi har ju själva drabbats när vi var små och i vår ungdom av likartade infektioner. Våra virus, som det ju oftast handlar om, har ju under resans gång muterat och ändrat sig något varför vi inte har den optimala immuniteten. Det är ju därför man inför inflensaperioden varje år måste veta vilka stammar det handlar om och göra vaccin emmot. Vi har har den här vintern haft ovanligt många människor som varit dåliga i influensa och influensaliknande sjukdomar, då det visat sig att det vaccin vi haft inte hjälp fullt ut beroende på att virusstammarna ändrat på sig någo,t muterat, under resans gång. Ja barnbarnen kan således mycket väl ta med sig virus som vi inte haft tidigare! Så några andra "förkylningsvacciner" en de som bjuds mot influensa har vi inte. Talar vi om lunginflammationsvaccination är det en annan sak.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Barn & Graviditet

Hur undviker vi förkylningar vid skolstarten?

Nu ska barnen snart tillbaka till skolan igen efter sommaren. Vi i familjen är noga med att tvätta händerna för att undvika de förkylningar man drar på sig i början av skolstarten. MEN, det visar sig att detta inte räcker! Har du några tips på hur vi kan stärka vårt immunförsvar?

Mage & Tarm

Hur lindrar man magsjuka?

Det har precis gått magsjuka på samtliga av mina barns skolor och förskolor. Vi är alla i familjen noga med att tvätta händerna men jag undrar om det finns något annat sätt att förbygga just magsjuka? Hur lindrar man magsjuka bäst om man väl får det?

Infektioner & Vacciner

Varför får jag ofta ont i halsen under vintern?

Jag vaknar ofta upp med ont i halsen under vinterperioden, men under dagen släpper det. Jag brukar ofta ta en halstablett men det känns inte hållbart i längden. Det känns som att det aldrig är så på sommaren. Finns det någon speciell halstablett som lindrar, och varför blir det alltid såhär?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: