Ange ditt sökord

Annons:

Kan mitt barnbarn föra mig sig “dagisbakterier” till mig?

Hej! Normalt är jag aldrig sjuk men tyvärr har jag råkat ut för förkylning 4 gånger under denna vintern. Tycker mig märka att detta inträffar varje gång då jag passar mitt barnbarn. Kan hon föra med sig "dagisbakterier" till mig? Kan man vaccinera sig mot detta eller vad göra? Tusen tack på förhand Kate 61 år

Tyvärr är det ganska vanligt att vi lite äldre på nytt kan drabbas av förkylningar när vi passar våra barnbarn. Vi har ju själva drabbats när vi var små och i vår ungdom av likartade infektioner. Våra virus, som det ju oftast handlar om, har ju under resans gång muterat och ändrat sig något varför vi inte har den optimala immuniteten. Det är ju därför man inför inflensaperioden varje år måste veta vilka stammar det handlar om och göra vaccin emmot. Vi har har den här vintern haft ovanligt många människor som varit dåliga i influensa och influensaliknande sjukdomar, då det visat sig att det vaccin vi haft inte hjälp fullt ut beroende på att virusstammarna ändrat på sig någo,t muterat, under resans gång. Ja barnbarnen kan således mycket väl ta med sig virus som vi inte haft tidigare! Så några andra "förkylningsvacciner" en de som bjuds mot influensa har vi inte. Talar vi om lunginflammationsvaccination är det en annan sak.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Infektioner & Vacciner

Höstblåsor och vattkoppor

Hej vad är det för skillnad på höstblåsor och vattkoppor? Är höstblåsor något som kommit till världen nu?

Infektioner & Vacciner

Hur slipper vi den envisa höstsnuvan?

Jag och min fru har tre barn mellan 6 och 12 år som alla har besvär med den ”envisa höstsnuvan”. Snuvan håller sig under hela vinterhalvåret, och i och med de rådande omständigheterna och känsligheten kring förkylningssymptomen så blir de ständigt hemskickade från skola och förskola. Har du några rekommendationer på nässpray som är lämpliga för barn? Finns det andra produkter som kan vara bra att bunkra upp med för att lindra eller helst bota envisa förkylningar?

Infektioner & Vacciner

Tips för att undvika bli smittad på förskola

Hej, jag undrar om ni har några tips till mig. Jag har blivit sjuk väldigt ofta sen jag började jobba på en förskola, nästan varannan vecka.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.