Ange ditt sökord

Annons:

Kan man undvika springmask?

Har en del frågor till dig gällande springmask! Vad kan vi som föräldrar med förskolebarn göra för att undvika att våra barn får springmask? Hur märker vi förresten det? Är det något vi bör vara uppmärksamma på för att upptäcka om de fått springmask? Finns det någon behandling som fungerar och hur undviker vi smittorisken? Hälsningar en fundersam förälder.

Springmask är den vanligaste inälvsparasiten hos människan i Sverige. Alla kan få springmask men den är vanligast hos barn. Smittan sker via äggen som sprids med damm, fingrar, sängkläder och leksaker. Äggen kan överleva ett par veckor utanför kroppen. Äggen utvecklas under dryg en månads tid i tarmen till maskar som i sin tur lägger nya ägg nära ändtarmsöppningen och spridningen fortsätter. Därför är det väldigt viktigt med god handhygien. Använd flytande handtvål och egen handduk. Håll naglarna kortklippta, Byta sängkläder helst varje dag. Skölj gosedjur flera gånger i veckan om det behövs. Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag.

Symtomen är intensiv klåda runt ändtarmsöppningen, eftersom springmasken är mest aktiv under kvällen och natten. Maskarna går att se med blotta ögat. De är vita, trådsmala och 0,5-1 cm långa. Behandla alla som bor tillsammans även om alla inte har besvär. Det finns ett receptfritt läkemedel, Vanquin, som dödar maskar och larver effektivt men tyvärr har det varit slut hos leverantören under långa perioder. Det finns ett läkemedel på recept som heter Vermox i tablett och flytande form, som måste skrivas av läkare. Eftersom varken Vanquin eller Vermox påverkar äggen behöver man upprepa behandlingen efter ett par veckor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

När man blir sjuk

Varför sprids vinterkräksjukan på vintern?

Hej Anki, jag undrar varför vinterkräksjuka sprids som mest under vintern och inte under andra tider på året? Och hur kan jag som bäst skydda mig och min familj att få vinterkräksjuka? Funkar det att äta vitpeppar eller är det en myt?

Mage & Tarm

Hur botar jag min hicka?

Hur kan man bota /lindra hicka? Jag har till och från hicka i 6 dagar på raken.

Mage & Tarm

Vill veta mer om PBC

Har tydligen anlag för PBC, berätta gärna om denna sjukdom.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: