Ange ditt sökord

Annons:

Kan man undvika springmask?

Har en del frågor till dig gällande springmask! Vad kan vi som föräldrar med förskolebarn göra för att undvika att våra barn får springmask? Hur märker vi förresten det? Är det något vi bör vara uppmärksamma på för att upptäcka om de fått springmask? Finns det någon behandling som fungerar och hur undviker vi smittorisken? Hälsningar en fundersam förälder.

Springmask är den vanligaste inälvsparasiten hos människan i Sverige. Alla kan få springmask men den är vanligast hos barn. Smittan sker via äggen som sprids med damm, fingrar, sängkläder och leksaker. Äggen kan överleva ett par veckor utanför kroppen. Äggen utvecklas under dryg en månads tid i tarmen till maskar som i sin tur lägger nya ägg nära ändtarmsöppningen och spridningen fortsätter. Därför är det väldigt viktigt med god handhygien. Använd flytande handtvål och egen handduk. Håll naglarna kortklippta, Byta sängkläder helst varje dag. Skölj gosedjur flera gånger i veckan om det behövs. Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag.

Symtomen är intensiv klåda runt ändtarmsöppningen, eftersom springmasken är mest aktiv under kvällen och natten. Maskarna går att se med blotta ögat. De är vita, trådsmala och 0,5-1 cm långa. Behandla alla som bor tillsammans även om alla inte har besvär. Det finns ett receptfritt läkemedel, Vanquin, som dödar maskar och larver effektivt men tyvärr har det varit slut hos leverantören under långa perioder. Det finns ett läkemedel på recept som heter Vermox i tablett och flytande form, som måste skrivas av läkare. Eftersom varken Vanquin eller Vermox påverkar äggen behöver man upprepa behandlingen efter ett par veckor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Apotekare - Nahid Månsson
Läkemedelsanvändning och egenvård
Uppdaterad: 9 december, 2020 Publicerad: 9 december, 2020

Liknande frågor

Mage & Tarm

Vad kan man äta med infekterade tarmfickor?

Fått diagnos infekterade tarmfickor och vill veta vad man kan äta. Har googlat lite på att man skall undvika nästan allt, men fattar inte vad jag skall göra för middagsmat? Tacksam för svar.

Mage & Tarm

Svårt att öka i vikt

Jag har alltid haft svårt att gå upp i vikt och tycker att det är jobbigt. Jag är en kille på 23 år som är 189 cm och väger 67 kg. Skulle gärna komma upp till över 70 kg men det känns helt omöjligt… Har du några bra tips?

Mage & Tarm

Bra mat innan löpning

Jag ska springa ett maraton i vår och löptränar 3-5 mil i veckan. Jag blir ofta dålig i magen när jag springer långpass, får magknip och diarré. Finns det någon mat som är bättre eller sämre att äta inför ett långpass?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.