Ange ditt sökord

Annons:

Kan man undvika springmask?

Har en del frågor till dig gällande springmask! Vad kan vi som föräldrar med förskolebarn göra för att undvika att våra barn får springmask? Hur märker vi förresten det? Är det något vi bör vara uppmärksamma på för att upptäcka om de fått springmask? Finns det någon behandling som fungerar och hur undviker vi smittorisken? Hälsningar en fundersam förälder.

Springmask är den vanligaste inälvsparasiten hos människan i Sverige. Alla kan få springmask men den är vanligast hos barn. Smittan sker via äggen som sprids med damm, fingrar, sängkläder och leksaker. Äggen kan överleva ett par veckor utanför kroppen. Äggen utvecklas under dryg en månads tid i tarmen till maskar som i sin tur lägger nya ägg nära ändtarmsöppningen och spridningen fortsätter. Därför är det väldigt viktigt med god handhygien. Använd flytande handtvål och egen handduk. Håll naglarna kortklippta, Byta sängkläder helst varje dag. Skölj gosedjur flera gånger i veckan om det behövs. Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag.

Symtomen är intensiv klåda runt ändtarmsöppningen, eftersom springmasken är mest aktiv under kvällen och natten. Maskarna går att se med blotta ögat. De är vita, trådsmala och 0,5-1 cm långa. Behandla alla som bor tillsammans även om alla inte har besvär. Det finns ett receptfritt läkemedel, Vanquin, som dödar maskar och larver effektivt men tyvärr har det varit slut hos leverantören under långa perioder. Det finns ett läkemedel på recept som heter Vermox i tablett och flytande form, som måste skrivas av läkare. Eftersom varken Vanquin eller Vermox påverkar äggen behöver man upprepa behandlingen efter ett par veckor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Nahid Månsson
Läkemedelsanvändning och egenvård
Uppdaterad: 9 december, 2020 Publicerad: 9 december, 2020

Liknande frågor

Mage & Tarm

Trängningar av hemorrojder?

Hej, Om man har hemorrojder, blir man då bajsnödig men får inte ut något? Jag har ofta det problemet! Dessutom har jag ofta brunt slem i avföringen och ibland även lite blod med en mycket speciell lukt!

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.