Ange ditt sökord

Annons:

Kan man operera bort näsbenet?

Hej, jag undrar hur man ska gå tillväga med det här:
jag är en person som tränar boxning och har gjort det en tid.
Det jag nu undrar är så här: Jag skulle vilja plocka bort mitt näsben som riskerar att gå sönder under en träning eller nåt liknande för det blir så mycket fulare om näsan spräcks. Jag undrar om jag kan operera bort det? Tacksam för besked hur jag ska gå tillväga eller vart jag ska vända mig. Ha det bra doktorn.

Denna fråga har besvarats av dr Pär Stjärne, öron-näsa-halsläkare, som svarar på frågor om allergier och öron-näsa-hals:

Hej "G.H.",
Tack för Din fråga. Nej, man kan inte ta bort näsbenet. Då faller näsan ihop och det blir omöjligt att andas genom näsan.
Men visst är det så att boxare ofta får problem med näsan ändå. Det beror på att alla smällarna mot näsan leder till ärrbildning och formförändringar av näsan. Den vanligaste deformiteten kallas för sadelnäsan och beror på att nässkiljeväggen skadas så att näsryggen faller ihop. Mitt råd är förstås att sluta boxas om Du är rädd om näsan (eller att använda nån slags skydd).
Hälsningar, Pär

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: